Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Próbaidő alatt szerződés módosítás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

manopen 2020-05-07 08:00:17

Tisztelt Szakértő!

Cégünk új dolgozóját hazározatlan időre szóló szerződéssel, 3 hónapos próbaidő közbeiktatásával vettük fel. Belépése után közel 1 hónapot betegállományba volt, a próbaideje lassan lejár.
Egyenlőre nem tudni, hogy megfelően el tudja-e látni munkáját, hiszen a betanítási időszakban sokat volt beteg. Nem szeretnénk megválni tőle, de nem szeretnénk, hogy határozatlan időre módosuljon a próbaidő lejártával a szerződése. Kérdésem, hogy a próbaidő alatt módosíthatjuk-e a szerződését úgy, hogy határozott időre szólna a szerződése még 3 hónapra, vagy most próbaidő alatt megkell szüntetni a munkaviszonyát és ús újra felvennihatározott időre szóló szerződéssel? Ez esetben lehet újra próbaidőt beiktatni? Köszönettel: Pálya Antalné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-07 08:27:31

Kedves Pálya Antalné,
Nem kötelező megszüntetni a jelenlegi határozatlan idejű munkaszerződést, közös akarattal módosíthatják azt határozott idejűvé (erre a munkáltatónak észszerű oka is van, mivel az elhúzódó keresőképtelenség miatt a próbaidő nem tudta betölteni igazi rendeltetését). Ha a dolgozó nem egyezik ebbe bele (hiszen ez valójában számára kedvezőtlenebb lenne), akkor marad a próbaidő alatti munkaszerződés megszüntetés, ha nem akarják a próba hiánya miatti kockázatot bevállalni. Az ismételt próbaidő kikötése szabálytalan lenne, mivel a 3 hónapos korlátot kihasználták (Mt.45.§ (5)).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra