Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Projektelszámolás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

reder 2020-09-22 09:45:23

Tisztelt Tanácsadó!
Egy építőipari vállalkozás generálkivitelezési munkát végez amihez alvállalkozókat is igénybe vesz.A szerződés szerinti végösszeg 1000. 2020.november 30-án résszámlát bocsátunk ki 300 egységben.Ez tartalmazza az alvállalkozói teljesítmények értékét is.Az alvállalkozók benyújtották a számláikat.
1. Dec.31-ig az alvállalkozók nem nyújtanak be számlát.
A teljesítési fok meghatározásánál csak a saját teljesítményünket vehetjük figyelembe? Ezt egy felmérés alapján megtudjuk határozni. Ez 100 egység. A könyvelési tétel T39-K91=100 lesz?
2.Az alvállalkozók benyújtják számláikat dec 31-i g. Felmérés alapján /beleértve saját telj is/ 400egység .
Ez 70%-s készültség amiből 30% már számlázásra került.
Marad a 40% T39-K91=400.
Köszönöm megtisztelő segítségét!
József

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-09-22 13:22:54

Kedves József,
Induljunk ki abból a feltevésből, hogy a kérdésbeli eset megfelel az új ún. projektelszámolási szabályoknak (Szt. 3.§ (4)11.). Az új szabály lényege, hogy nem a kiadásokat vesszük készletre, hanem az arányos árbevételt hozzuk előre.
A teljesítési fok számításánál a fővállalkozó és az alvállalkozói által együttesen ténylegesen elvégzett munkát kell a szerződés szerint elvégzendő munkához viszonyítani. A teljesítési fokból az a rész, amely nem került leszámlázásra részteljesítésként, az aktív időbeli elhatárolásokkal szemben kerül előírásra nettó árbevételként (T39-K92). Ha az alvállalkozók még nem nyújtották be a számlájukat (mert szerződés szerint nem nyújthatták be), vagy nem teljes értékben, akkor azokat a szerződés alapján készített kalkulációval el kell határolni (T52-K482). Az új szabályok ismeretében érdemes az alvállalkozói szerződéseket is ehhez igazítani, azaz évfordulóval indokolt részszámlázni.
papattila

Szakértői hozzászólás

reder 2020-09-22 20:37:14

Köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

reder 2021-11-26 14:27:06

Tisztelt Attila!
Szeretném újból a segítségét kérni!
Továbbképzésen hangzott el hogy a nem számlázó alvállalkozókat
T52-K482 nem lehet elszámolni mert a törvény erre nem ad lehetőséget.Sajnos a megoldást nem tudom ill úgy tudom elképzelni hogy az alvállalkozók teljesítményét T92-K482 számolom el ,vagy kizárólag csak a saját teljesítményt veszem figyelembe . A teljesítési fok felmérés alapján kerül meghatározásra.Ahogy az előző válaszában írta hogy az alvállalkozók évfordulóval számlázzanak az tiszta kép lenne,de azt sajnos nem tudom elérni.
Köszönöm megtisztelő segítségét!
József

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-11-27 16:47:22

Kedves József,
Mi a törvényhely célja? Az, hogy az adott évben az elvégzett, leszámlázott munkával arányos nettó árbevétel kerüljön elszámolásra az összemérés elvének teljesülése, valamint az adóbevételek kellő időben történő realizálása érdekében. Ha pedig a törvény nem engedi az elhatárolást (rendben, elfogadom), akkor a teljesítési foknál sem számolhatok vele, azaz rá jutó árbevételt sem fogok elszámolni.
papattila

Szakértői hozzászólás

reder 2021-11-27 18:32:11

Tisztelt Attila!
Köszönöm a gyors válaszát!
József

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 5 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra