Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Quad áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

tati 2021-07-16 11:25:51

Tisztelt Szakértő,
növénytermesztéssel foglalkozó kft. quad-ot vásárol (VTSZ 8703)
Levonásba helyezheti-e a beszerzés ÁFÁ-ját, ill. az üzemeltetéshez kapcsolódó üzemanyag-, kartbantartás-i, fenntartási költségeket?
Szükséges-e nyilvántartás a kft. általi kizárólagos használathoz? Ha igen, mi módon igazolható, hogy a quadot csak a kft. használja, magánhasználat kizárva?
Előre is köszönöm válaszát!
tati

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-07-19 12:07:27

Kedves Tati,
Mivel az Áfa tv. nem ad külön fogalmi meghatározást a "személygépkocsira", ezért minden olyan járművet, melyet a 8703 vtsz alá kell sorolni, az áfa-ban személygépkocsinak kell tekinteni. Ebből következően nincs lehetőség sem a beszerzés áfa-jának, sem a fenntartásához, üzemeltetéséhez szükséges anyagok áfa-jának levonásba helyezésére (124.§). A vállalkozási futásteljesítmény igazolására útnyilvántartást indokolt vezetni.
papattila

Szakértői hozzászólás

tati 2021-08-05 12:02:02

Kedves Szakértő,
a quad vételi számláján szerepel a 8703 VTSZ, viszont az üzembe helyezés T3b (traktor) kategóriába történt a forgalmi engedélye szerint.
Így módon miként alakul az ÁFA levonhatósága?
Köszönettel: tati

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-08-06 04:53:45

Kedves Tati,
Az áfa rendszerében a vtsz besorolás a mérvadó, ha a törvény ezt a hivatkozást használja. Érdemes lenne felülvizsgáltatni a számla kibocsátójával a számlán feltüntetett vtsz számot, szükség esetén javíttatni.
papattila

Szakértői hozzászólás

tati 2021-08-10 15:48:59

Kedves Papp Attila,
a quad vásárláskor még nem volt üzembe helyezve, "nyers"-en került megvásárlásra. Azt követően az üzembe helyezéskor sorolták T3b (traktor) kategóriába, tehát mezőgazdasági gépként használható a forgalmija szerint.
Lehet ez a mérvadó?
Köszönöm válaszát!
tati

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-08-11 10:59:13

Véleményem szerint, ha a számlán (helyesen) vtsz 8703 szerepel, akkor az áfa nem helyezhető levonásba, függetlenül a forgalmiban lévő bejegyzéstől.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 5 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra