Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Reprezentáció


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Markót Szilvia 2020-10-19 15:53:17

Tisztelt Szakértő!

Társaságunk sör értékesítéssel foglalkozik.
Most nyáron kezdte el egy másik társaság a sört gyártani és a mi cégünk pedig a forgalmazó cég.
Jelentős mennyiségben megy most el reprezentációra sör, meg akarjuk ismertetni ezt a terméket minél több emberrel és vendéglátó hellyel.
Kérdésem hogy ezen beszerzések esetében ahol bevétel nem fog keletkezni, az áfát visszaigényelhetem?
Ennek a reprezentációnak van egyéb más adóvonzata?

Segítségét megköszönve.

Üdvözlettel FM Szilvia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-19 17:54:27

Kedves Szilvia,
Mivel beszerzéskor még nem ismert, hogy repi lesz belőle vagy ellenértékes kereskedelmi áru, így az áfa az általános szabály alapján (120.§) helyezhető levonásba. Ugyanakkor az ingyenes termékátadás viszont adóztatandó tényállás lesz a 11.§ alapján, az adó alapja praktikusan a termék legutolsó beszerzési ára lesz. Ez alól két kivétel van: ha a termék árumintának tekinthető vagy kis értékűnek minősül, mindkét esetben csak akkor, ha vállalkozási célt szolgál (Áfa tv. 11.§ (3). Az szja-ban adómentes lehet, ha megfelel az 1.sz.mell. 8.14.pontjában foglaltaknak. Ennek hiányában egyem meghatározott juttatásként lesz adóköteles, ha magánszemély kapja (Szja tv. 70.§) és ingyenes termékátadás, ha adóalany (potenciális) partner. A tao-ban elismert ráfordítás (a második esetben csak akkor, ha rendelkezésre áll a kedvezményezett Tao tv. 3.sz.mell.A)13.pontjában előírt két nyilatkozata).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra