Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Részvény értékesítés kötelezettség átvállalással


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

retep681 2020-07-03 07:00:20

Kedves Attila !

Egy magánszemély ( A) egy zrt-ben 50 %-os tulajdonos . A részvény névértéke és beszerzési ára is 50 M ft . A saját tőke arányos értéke (piaci értéke ) 100 M ft . Ugyanezen magánszemélynek kölcsönfelvételből és annak kamatából van 110 M Ft tartozása a zrt felé .
A magánszemély ( A) egy másik magánszemély felé (B ) értékesíti a részvényt úgy , hogy az átvállalja tőle a 110 M ft tartozását . A “B” magányszemély fia a másik 50 % –ot tulajdonló részvényesnek . A zrt belföldi ingatlannal rendelkező társaságnak minősül .
Kérdésem az , hogy hogyan alakul az “ A “ magánszemély adózása illetve “B “ magánszemélynél felmerül-e illetékfizetési kötelezettség ?
Jól gondolom-e hogy a részvény értékesítés ellenértéke 110 M ft , így a részvényt értékesítő magánszemélynél 110-50=60 M ft értékpapírból származó nyereség keletkezik ( 15 % szja , és 15,5 % szocho a korlát figyelembe vételével ) és itt fel sem merül az szja trv 67§ 1 bek és a 28 § 14 bek .
A vásárló magánszemélyt pedig közeli hozzátartozóként kell figyelembe venni így bár önállóan nem lépi túl a 75 % –os részesedést , de az apával együtt igen , így nála felmerül az illetékfizetési kötelezettség .
Válaszát előre is köszönöm .

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-07-04 08:35:26

Kedves Péter,
Igen, egyetértek vele, hogy "A" jövedelme 110-50=60, azonban pont az Ön által hivatkozott törvényhelyek alapján a piaci értéket (100) meghaladó ellenérték egyéb jövedelemként lesz adóköteles és csak a maradék 50 adózik árfolyamnyereségként. Az illetékkel kapcsolatos gondolatával egyetértek, a szerzés visszterhes vagyonszerzési illeték alá esik.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra