Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Rokkantsági ellátás őstermelő


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

level07 2022-06-24 05:49:41

T. Önadózó! A munkavállaló folyamatos táppénze 2022.05.20-án lejárt, 05.21-től kérte a munkaviszonyának megszüntetését, hogy megigényelhesse a rokkantsági ellátást. A határozatot meg is kapta a rokkantsági ellátás megállapításáról. Évek óta őstermelő is. A munkaviszony megszűnése után főállású őstermelőnek minősül, és az előző évi bevételének 15 %-a után negyedévente meg kell fizetnie a 18,5 % tb-járulékot? Be kell-e jelenteni a T1041 nyomtatványon, mint őstermelőt, vagy csak a T101. nyomtatványon kell a foglalkozás jellegét jelölni. A rokkantsági ellátás igénylésekor nyilatkoznia kellett, hogy nem folytat keresőtevékenységet, ha most 05.21. dátummal be lesz jelentve főállású őstermelőnek, nem „ütközik” a két dolog? Őstermelőként csak ősszel van bevétele, takarmánynövények termeltetéséből. Mi a helyes eljárás? Köszönöm, Magdi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-06-24 12:27:41

Kedves Magdi,
A munkaviszony megszűnésével őstermelőként lesz biztosított, az előző évi bevételének 15%-át alapul véve, 18,5%-os járulékkal, esetleges szocho előleggel, negyedéves bevallási gyakorisággal. A rokkantsági ellátás esetében csak az az őstermelés nem akadály, mely esetében az adómentesség (2022-ben 12milliós bevétel) fennáll.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra