Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Román illetőségű magánszemély részére fizetett jogdíj


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Logner Könyvvezető Kft 2021-06-14 15:26:57

Tisztelt Szakértő! Külföldi illetőségű (román) magánszemély magyar kifizetőnek nyilatkozhat-e arról, hogy egy már kész színdarab felhasználási jogáért részére fizetendő összeg utáni adófizetési kötelezettségének külföldön tesz eleget? A kettős adóztatás elkerüléséről megkötött 1996. évi XCIX. évi tv 13. cikk 1. és 2. pontja szerint ezt a jövedelmet (szerzői jogdíj) mindkét ország adóztathatja, de ez így nem világos számomra. Kérdésem az lenne, hogy keletkezik-e a magyar kifizetőnek az ilyen jogdíj kifizetése után adólevonási és/vagy bevallási kötelezettsége, vagy elfogadható-e a magánszemély nyilatkozata, miszerint az Egyezmény szerint Romániában adózik? Illetőségigazolással rendelkezünk. Bevallási kötelezettség esetén a XX08-as bevallás mely sorai alkalmazandók, hiszen adóazonosítóval nem rendelkezik a román magánszemély Magyarországon, a bevallás pedig hibát jelez adóazonosító jel hiányában? Köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-14 20:37:54

Mivel az elsőbbséget élvező nemzetközi egyezmény 13.cikke lehetővé teszi (jelen esetben) Magyarország adóztatását, így az Szja tv. 2.§ (4) alapján kell eljárni, de a legmagasabb elvonás 10% lehet (azaz nincs olyan lehetőség, hogy a magánszemély nyilatkozatot ad arról, hogy nem kíván Magyarországon adózni, az eljárás kógens szabályon alapul). A kifizetéshez a kifizető is igényelhet adóazonosító jelet. A 08-as bevallás M-es lapjának 312.sorában kell feltüntetni a kifizetést, jelölni az előlapon, hogy külföldi adóügyi illetőségű személy a kedvezményezett, valamint levont adóként 10%-ot kell szerepeltetni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra