Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Saját célú felhasználás áfája


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szamla 2019-10-16 17:48:42

Tisztelt Szakértő!
Egyéni vállalkozó teherfuvarozó belföldi szállítmányozást végez. Megrendelői felé a számlát kiállítja,azonban ritkán előfordul, hogy, saját részére is végez fuvart.
Ez nem a bevételszerző tevékenységgel kapcsolatos.
Ezeket a megtett kilométereket saját részére ki kell-e számláznia? (nem számlázta ki).
Ebben az esetben a levonandó áfát csökkenthetem-e megtett kilométer szerinti normára eső áfával (negyedéves bevalló)? Illetve év végén a menetlevélen feltüntetett bevételszerző tevékenységgel kapcsolatos kilométer *norma*üzemanyag ár áfáját vonhatom le a menetlevél nyilvántartás alapján.. Ez részére kedvezőbb volna, mivel van üzemanyag megtakarítása.

Segítő válaszát előre is köszönöm.

Böbe

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-17 15:51:41

Kedves Böbe,
Mivel a magánszemély nem "osztható fel" egyéni vállalkozóra és nem adóalany magánszemélyre, így számlát sem tud szabályosan saját magára kiállítani. Ettől függetlenül azonban a magáncélú futásteljesítményre jutó üzemanyag és egyéb költség áfa-ja vagy le sem vonható (ha már eleve tudja a költség felmerülésekor, hogy magáncélra megy), vagy fizetendő adóvá válik (ha beszerzéskor még nem volt tudott, hogy vállalkozási vagy magáncélú lesz).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra