Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Súlyos fogyatékossági adükedvezmény


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

35675 2020-05-21 19:30:46

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy melyik dátumtól veheti igénybe a magánszemély a súlyos fogyatékosságra való tekintettel az adókedvezményt.
A házi orvos által kiállított igazoláson súlyos fogyatékosságra való tekintettel visszamenőlegesen az elévülési időn belül, azaz 2014-től igényelheti-e a magánszemély a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet alapján. Az igazolás kezdő napja (jóval meghaladja a 2014.évet) és a rendelet alapján jogosult lenne rá.
Ami viszont számomra nem egyértelmű, hogy a fogyatékossági támogatás iránti igényt a fővárosi és megyei kormányhivatalhoz a kérelem 2019. augusztusba lett beadva, amit elfogadtak és meg is kapott. Fogyatékossága végleges.
Köszönettel Margit

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-22 10:17:14

Kedves Margit,
A kedvezmény attól az időponttól érvényesíthető, amelyet a kiállító szakorvos az igazoláson ilyen időpontként feltüntetett. Ha ez visszamenőleges, akkor elévülési időn belül önelllenőrzéssel lehet igénybe venni. A fogyatékossági támogatás igénylése/folyósítása és az adókedvezmény érvényesítése közt nincs közvetlen kapcsolat, az kizárólag az orvosi igazoláson alapul.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra