Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Szabadalom


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

pirola 2021-04-15 20:06:11

Tisztelt Önadózó!
Szabadalmaztatni szeretnénk a projektünk szoftveres részét, olyan módon, hogy a cég fizetné, és én, mint magánszemély lennék a szabadalmas, mivel én vagyok a feltaláló. Cserébe a cég szükségszerű, kedvezményes ellenértékért kapna felhasználási jogot.
2. Problémás-e ha elindítom a szabadalmaztatást mint magánszemély olyan módon, hogy a társaság fizeti a vonatkozó költségeket, de én kerülök magánszemélyként szabadalmasként nyilvántartásba vételre.
Hogyan kivitelezhető számviteli és adójogi szempontból megfelelően?
Köszönöm gyors válaszukat.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-16 18:36:56

Ha az egyébként Önt terhelő költséget a cég átvállalja, akkor Önnek adóköteles jövedelme keletkezik. Az adókötelezettséget az Önök közt fennálló jogviszony szerint kell minősíteni (Szja 2.§ (6)). Ha Ön munkavállalója a cégnek vagy személyesen közreműködő tagja, akkor az így keletkező költségek elismert ráfordításnak minősülnek (Tao tv. 3.sz.mell.B)3.), egyéb esetben adóalap növelő tétel. Az átvállalt költség számvitelileg személy jellegű egyéb kiadás.
papattila

Szakértői hozzászólás

pirola 2021-04-17 13:00:55

Nagyon köszönöm.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra