Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Szabadságengedély "sárga tömb" használata


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

TICU 2021-04-22 15:28:30

Tisztelt Önadózó!

A kérdésem Önök felé a szabadságengedély 50x2 lapos kis tömbjére irányulna.
Kell e kötelezően használni és minden hónapban értelemszerűen dolgozónként vezetni rajta a kivett szabadságot?
Vagy egyszerűen ez elhagyható ha a bérjegyzéken amúgy is feltüntetésre kerül a kivett szabadság mértéke és napok száma.
Egy esetleges munkaügyi ellenőrzésnél szenvedhet e valamilyen hátrányt a cégünk ha nem vezetjük a jövőben a "sárga szabis kis tömböt"?
Valamint elég e ha csak a bérjegyzéken és a jelenléti íven szerepel a kivett szabadság vagy kell másfajta összesítőt is kell e vezetni? A dolgozónak kötelezően kell e ezzel kapcsolatosan aláírnia valamit, hogy a szabadságot kivette?
Köszönöm válaszukat!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-22 16:32:29

Az Mt. nem írja elő kötelező érvénnyel a "sárga tömb" vezetését, csupán annyit, hogy a szabadságot nyilván kell tartani. Ugyanakkor a későbbi (akár egy ellenőrzésen, akár a dolgozóval akasztanak bajszot) viták elkerülése érdekében mindenről indokolt írásos anyaggal rendelkezni, jelesül, hogy kérte-e dolgozó a szabadságot (bár a 7 nap kivételével a munkáltató rendeli el a szabadságot, de kölcsönösen együtt kell működniük, így a párbeszéd elvárt), mikor kérte, mikor jelezte a munkáltató, hogy a dolgozónak engedélyezte vagy elrendelte, mi az időtartama...Szóval a későbbi bizonyíthatóság érdekében mindezt írásban indokolt rögzíteni, erre szolgál a "sárga tömb". Viszont önmagában ennek hiányára -véleményem szerint- jogszerűen nem lehet elmarasztaló ellenőrzési megállapítást alapozni.
papattila

Szakértői hozzászólás

TICU 2021-04-30 09:36:03

Köszönöm.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra