Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Szakértő, tolmács hatósági kirendelése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hegedus 2021-12-01 07:21:48

Tisztelt Szakértők!

Kérem, hogy szíveskedjenek választ adni a következő kérdésre:
Hatósági kirendelés esetén adószámos magánszemély részére a szakértői díjból, valamint a tolmács részére kifizetett díjazásból a magánszemély nyilatkozata alapján levont költséghányad alapján levont SZJA-n kívül, vizsgálni kell-e a jövedelem alapján a biztosítási kötelezettség létrejöttét, azaz járulékfizetés a magánszemély részéről, szocho fizetés a kifizető részéről felmerülhet-e?
Tisztelettel: K.Lujza

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-12-01 08:36:01

Kedves Lujza,
Hatósági kirendelés esetében a tolmács a szolgáltatását a hatóságnak nyújtja, így kifizetőnek a hatóság minősül. A kifizető Art.szerinti fogalmába jelen esetben a hatóság is beletartozik, így a megbízási szerződés során vizsgálandó a biztosítási jogviszony létrejötte. Ettől függetlenül a kifizetőt a jövedelem után szocho és szakho fizetés terheli.
papattila

Szakértői hozzászólás

hegedus 2021-12-01 09:22:11

Tisztelt Attila!
Köszönöm a gyors válaszát.
Egy 2016-os tájékoztatóban azt találtam, hogy:
"A hatósági kirendelés nem tartozik a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e
szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 5. §-ában tételesen felsorolt biztosítással
járó jogviszonyok közé. Ennek megfelelően, ha a hatóság által kirendelt szakértő a tevékenységét ún. önálló tevékenységként
folytatja, és nem a Tbj. 5. §- ában tételesen felsorolt biztosítással járó jogviszonyban, akkor ezen
tevékenysége nem jár biztosítási kötelezettséggel, így ennek hiányában járulék megállapítására, levonására nem kerülhet
sor."
Ezt a NAV honlapján a http://www01.nav.gov.hu/archiv/nav/ado/szocialis_hozzajarulasi_ado/Tajekoztato_az_adosza.html állásfoglalás is megerősítette. De a tájékoztató már archiv....
Az új TBJ 2019. évi CXXII. törvény biztosítottakra vonatkozó paragrafusa sem tartalmazza taxatíve a hatósági kirendelést, de a 6.§ f. pontja alapjába a hatósági szakértés is beleféhet az én álláspontom szerint is. Talán az lehet, a probléma kulcsa, hogy a kirendelés kirendelő határozattal és nem megbízási szerződéssel jön létre?

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra