Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Szállítás továbbszámlázása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

DIAMOND08 2023-03-23 12:47:51

Tisztelt Szakértő!

Szeretném a segítségét kérni. Van egy ügyfél, aki 3. országba értékesített borokat, a számla a bor értékesítésről elkészült. A borok szállításához megbízott az ügyfél egy magyar céget. A szállító cég áfásan a szállítási díjat kiszámlázza. Az ügyfélnek ezt a szállítási díjat tovább kellene számláznia a 3. országbeli partnernek. Kérdésem az lenne, hogy a 3. országba történő szállítási díjról szóló számlát hogyan kellene helyesen kiállítani. Van-e áfa vonzata? Vagy van-e valamilyen fontos kritérium, ami alapján a számlát ki kell állítania?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-03-24 07:05:54

A közvetlenül az exportálónak számlázott fuvardíj az Áfa tv. 102.§ alapján adómentes, azaz helytelen az áfa felszámítása a fuvarozó részéről.
Ha fuvarral együtt értékesítik az árut (azaz az árban benne van a szállítási költség is), akkor ezt nem kell külön számlázni (tájékoztató adatként persze szerepelhet a termékértékesítésről szóló számlában) és legfőképp, osztja a termék áfa jogi sorsát, azaz export címén adómentes lesz (Áfa tv. 98.§). Ha EXW parításon értékesítenek és a vevő külön megbízza a fuvarozással is az eladót, akkor külön ügyletként kell kezelni, a számla a 37.§ (1) főszabálya alapján adómentes lesz.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra