Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Szállodai szolgáltatás 2019-2020


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mikro9 2019-11-13 12:51:45

T. Cím.

Egy szállodai szolgáltatással foglalkozó társaság /kft/ ebben az évben szálláselőleget fizettet meg a vendégeivel, ez az előleg be is érkezik a társaság bankszámlájára, de a vendég csak 2020-ban fog érkezni. Kérdésem, hogy ebben az esetben az előleg számlázása18%-os, vagy 5%-os ÁFA kulccsal kell történjen?
Egy másik kérdésem, ugyancsak ez a társaság nem kért előleget a vendégtől ,aki lefoglalta a szobát, viszont az adott lefoglalt időpontban nem jelent meg, nem is szólt előre, hogy nem fog megérkezni, amennyiben kifizeti az elmaradt szállást, de ugye nem lakja le, kötbérként, ÁFA-mentesen kiszámlázhatom-e a vendégnek? Válaszát köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-13 18:29:19

1. Mivel az előleg az áfa rendszerében adóztatási pont, így 2019-es fizetés esetén 18% a helyes adómérték.
2. A kötbér kártérítésként kezelendő az áfa-ban és mint ilyen nem adóztatható, mert nem minősül ellenértéknek (Áfa tv. 259.§ 6.), azaz ha szerződés szerint kötbért kell fizetnie, akkor az áfa-körön kívüli tételként adómentes lesz (még csak számlát sem kell róla kiállítani).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra