Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Számla kiállítás határideje


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ács és Társai 2020-05-18 13:23:11

Tisztelt Szakértők!

Szeretném a segítségüket kérni a következőkben:
Adott egy havi ÁFA bevalló Kft, mely használt zsiradék gyűjtésével foglalkozik. Az összegyűjtött zsiradékot tovább értékesíti egy újrahasznosító cégnek. A számlák több szállítmány összevárásával, gyűjtő számlaként kerülnek kiállításra. Ezzel kapcsolatban merült fel a problémánk.
A szállításkor mérésre kerül a rakomány és a bruttó súlyról van bizonylata a Kft-nek. A feldolgozás során keletkezik hulladék melyet levonnak és ez után kapják meg a számlázandó nettó súlyt, melyet a felvásárló cég közöl a feldolgozás után. Ez alapján kerül kiállításra a számla.
A kérdésünk az lenne, hogy mivel a felvásárló cég nem dolgozza fel azonnal a leszállított zsiradékot, így nem minden esetben tudja a Kft a számlázandó nettó súlyt még az adó megállapítási időszakon belül. Milyen teljesítési dátummal kell kiállítani a számlát az értékesítésről? Írok egy példát.

Első szállítmányról szóló szállító levelünk 04.02. Második szállítmány 04.28. Ha jól értelmezem, alap esetben a teljesítéstől számított 15 napon belül ki kellene állítani a számlát. Gyűjtő számla esetén ez a 15 nap legkésőbb az adómegállapítási időszak végétől számított 15 nap, tehát havi ÁFA bevalló lévén 05.15.
Mi a teendő, ha 05.15-ig nem dolgozza még fel a felvásárló és nem közli a nettó súlyt, ami alapján a számlát ki kell állítani?
Vagy ez esetben nem a szállító levél lesz az alapbizonylat?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-19 11:15:25

Valóban, gyűjtőszámlázás esetén a 15 (07.01.-től 8) napos számlakiállítási határidőt (havi bevalló esetén) a hónap utolsó napjától kell számítani. Ha ez a partner mérésének elhúzódása miatt nem teljesül, akkor mulasztási bírságot kockáztatnak. Megoldás lehet az időszakos számlázásra (58.§) áttérni, ugyanis ott gyakorlatilag csak a "60.nap" jelenthet korlátot, a számlakiállítás késedelme nem igazán értelmezhető.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra