Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Számla teljesítés időpontja


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2021-08-30 16:28:18

Kedves Attila!

Adott egy fittnesgépek értékesítésével foglalkozó Kft, aki egy fitneszteremmel szeretne szerződést kötni a következőképpen:

A szerződés lényege: 7 évig bérelnek tőlük egy gépparkot, amelyet a 8. évben már megvásárolhatnak. Ezzel párhuzamosan a kereskedő cég felvásárolja régi gépparkjukat és a termükben bérelne reklámfelületet.

A szerződés a következőket tartalmazná:
1. 2020.09.hó-tól 2021.09.hó-ig, összesen 2.400.000.-Ft + áfát kellene kifizetniük a fittnes terem részére, egy általunk tőlük elhozott használt gépparkért, a kereskedő cég pedig ugyan erre az 1 éves időintervallumra kiszámlázna nekik új fitneszgépekre vonatkozó bérleti díjat, amely fedezi az elhozott régi géppark értékét, szintén összesen 2. 400.000.-Ft + áfa. Így erre az évre keletkezne egy kompenzáció.
2. 2021.09.hó-tól 2021.12.hó-ig fizetne a kereskedő cég részükre a fitnesztermükben reklámfelület bérlésre, ők pedig még továbbra is a bérleti díjat fizetnék a gépekért. Ez az időintervallum leteltével lenne ismét egy a kereskedő cég által és egy ő általuk kiállított számla, ugyan azzal az összeggel, és szintén keletkezne egy kompenzáció is.
3. 2022.01.hó-tól 2027. 12.hó-ig szintén fizetnénk részükre a fitnesztermükben reklámfelület bérlést, ők pedig még továbbra is fizetnék a gépek bérleti díját, és minden év végén állítanánk ki a számlákat mi is és ők is, ugyan azzal az összeggel, így minden év végén keletkezne egy-egy számla és egy kompenzáció.
4. 2028.01.hó-tól 2028.09.hó-ig 7 év bérlés után jogosultak az eddig bérelt gépeket megvásárolni, a 8. évben 1.800.000.-Ft + áfáért, ebben az utolsó 9 hónapban már vásárlási díjat fizetnek a kereskedő cég felé, és a kereskedő cég ebben az időszakban továbbra is reklámozna. Itt szintén keletkezik erről az összegről egy kompenzáció. Ez az utolsó 9 hónap leteltével a géppark az ő tulajdonuk lesz, a kereskedő cég pedig további megegyezés alapján reklámozna tovább.
- A kérdésem az lenne, hogy az egyes intervallumokban mi lesz helyesen a kiállított számla teljesítési dátuma?
köszönöm:
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-08-31 09:59:16

Kedves Szilvi,
Észrevételeim nem a konkrét kérdést illetően:
- szerintem ez tartalmában egy nyílt végű pénzügyi lízing, mely tevékenység engedélyköteles
- nem tűnik túl életszerűnek, hogy az adott időszaki gépbérleti díj mindig egyezik a reklámfelület bérleti díjával, azaz felvetődhet a fiktív számlázás gyanúja
Teljesítési dátumok:
1. Termékértékesítés: a gépek birtokba adásának napján (55.§). Bérleti díj: a számla kiállításának napján (58.§ (1a)a)).
2. Mindkét szolgáltatás esetében az időszakos ügyletekre előírt szabályok alapján kell a teljesítés dátumát meghatározni.
3. A 2.pontban leírtakkal egyezően.
4. Termékértékesítés esetében az 55.§-ban foglaltak az irányadók, a reklámfelület bérbeadására pedig az 58.§-ban foglaltak.
papattila

Szakértői hozzászólás

hoffmanne72 2021-09-16 14:37:23

Köszönöm szépen, nekem is hasonlók az érzéseim.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra