Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Számlázás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

sivaü 2022-06-24 00:37:11

Van egy cég, aki egyedi terméket értékesít beépítéssel. Szerződéskötéskor anyagelőleget kér a cég 50 %-ban az összes termékre beépítéssel. Több termék beépítésekor folyamatosan szeretne számlát kiállítani a cég 1-1 termék beépítésekor. Ebben az esetben mi a helyes megoldás, hogy amikor beépítésre kerül 1-1 termék, akkor még előlegszámlát állítson ki a cég és a összes termék beépítésekor pedig egy végszámlát? Az is lehetséges, hogy 1-1 termék átadásakor a termék 50 %-ról részszámla kerül kiállításra és az összes termék beépítésekor pedig végszámla kerül kiállításra az előleg és a részszámlák levonásával?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-06-24 12:39:35

Az Áfa tv. hatálya alá az az előleg tartozik, amely egy konkrét termékértékesítésre vonatkozik. A kvázi biztosítékul szolgáló, majd egyszer valamelyik termékértékesítésbe beszámítandó előleg nem számlázandó, nem áfa köteles ügylet. Ha termékenként szerződnek, akkor termékenként kell számlázni, önálló ügyletként, önálló teljesítési dátumokkal. Ha több termékre szerződnek, akkor lehetőség van részszámlázásra és előleg-végszámlázására is. A lényeg, hogy a szerződésnek megfelelő legyen a számlázás.
papattila

Szakértői hozzászólás

sivaü 2022-06-26 15:21:12

Köszönöm.
Akkor ha van pl. bejárati ajtó értékesítés beépítéssel és teraszajtó értékesítés beépítéssel. Ezen két termék árának a felét kell szereződéskötéskor előlegként kifizetni. A bejárati ajtó beépítésekor a bejárati ajtó árának az 50 %-át számlázzák. Ezt előlegként vagy részszámlaként kell számlázni?
A teraszajtó beépítésekor pedig elkészül a munka és kiszámlázzák az teljes project árát, amiből levonják az 50 % előleget és a bejárati ajtó előleg vagy részszámláját. Ez így megfelelő?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-06-27 14:56:38

Ha jól értem, jelen esetben 1 szerződésben szerződnek a munkára. Mivel két termékről van szó, így értelemszerűen osztható is, következésképp döntésüknek megfelelően számlázhatnak csak előleget is és részszámlát is állíthatnak ki, sőt a részszámlázást megelőzheti előleg fizetés is. Ha előleg mellett döntenek, akkor a teraszajtó elkészültével végszámlát kell kiállítaniuk. Ha részszámlázás mellett, akkor egy második részszámlát kell készíteniük. Az előleget mindkét módszer mellett megállapodás szerint be kell számítaniuk.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra