Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Számlázás-áfa-ésszerű idő


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

TITIKE 2020-12-03 18:40:18

Tisztelt Szakértő !
Üzletviteli tanácsadást végző egyéni vállalkozó, az áfa tv. 58-as paragrafusa szerint, folyamatos szolgáltatásként számláz, minden hónapot követően az előző időszakot. A novemberi szolgáltatást számlázná decemberben.
Kérdés, hogy bármi problémát okozhat-e, a NAV részéről, ha ez a számla csak januárban áll ki?
Elgondolásom szerint az ésszerű idő itt nem játszik, így ha bármi miatt akadályoztatva van az ügyfél a számla kiállításban, és így eltolódik a következő évre, nem sért vele törvényt, és nem szankcionálható. Jó az elgondolás?
Tisztelettel várom válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-12-03 19:01:39

Igen, helyes az elgondolás. Az időszakos ügyleteknél (58.§) csak egy korlát van: az elszámolási időszak utolsó napjától számított 60.napon a teljesítés mindenképp beáll. Az "észszerű határidős" szabály itt valóban nem értelmezhető.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra