Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Számlázás eu-ba


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2020-02-20 14:40:37

Kedves Attila!
Közösségi országba való számlázással kapcsolatban lennének kérdéseim:
1. Eu-s adószámmal rendelkező ÁFA alany számláz terméket EU-s adószámmal rendelkező adózónak Romániába. A kérdés milyen megjegyzéssel állítja ki a számlát? ÁFA bevallában hol szerepeltetem? A60-an rendben.
2. Alanyi mentes adózó nyújt tanácsadást interneten keresztül Angliába Eu-s adószámmal rendelkező adózónak. A kérdés milyen megjegyzéssel állítja ki a számlát? ÁFA bevallában hol szerepeltetem? A60-an rendben.
3.Alanyi mentes adózó nyújt tanácsadást interneten keresztül Angliába magánszemélynek. A kérdés milyen megjegyzéssel állítja ki a számlát? ÁFA bevallában hol szerepeltetem?
köszönöm:
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-20 16:09:11

Kedves Szilvi,
1. A 65-ös bevallás 02.sorában van a helye, a megjegyzés pedig lehet "Adómentes közösségi termékértékesítés, a forgalmi adó elszámolására a vevő kötelezett" vagy "az Áfa tv. 89.§ szerinti adómentes közösségi termékértékesítés" vagy "Directiva 2006/112/CE 138.§" vagy bármely egyértelmű utalás az adómentesség okára (Áfa tv. 169.§ m)).
2. Mivel a teljesítési hely Anglia, így az áfa bevallás tájékoztató részében van a helye (91-92.sor). Megjegyzés a számlán: "az Áfa tv. területi hatályán kívüli szolgáltatás, a forgalmi adó elszámolására a megrendelő kötelezett", vagy "Directive 2006/112/EC 56.§".
3. A 43.§ alapján a teljesítési hely ebben az esetben belföld lesz, így az alanyi adómentességére hivatkozva számláz mentesen. A 65-ös bevallásban nem szerepel a tétel.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra