Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Számlázási rend kialakítása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

adamjuli 2020-01-22 12:34:08

Az alábbi tényállás helyes számlázási rend kialakításával kapcsolatosan az alábbiakban szeretnék segítséget kérni:

A jelenleg hatályos orvos szakmai irányelvekben az szerepel, hogy napi teljes étrendet helyettesítő diétát csak komplex testsúlycsökkentő program részeként lehet alkalmazni.
Ami azt jelenti, hogy azok részére akik a testsúlycsökkentő szakaszban vannak a program során hetente 35 ételcsomagot adunk ki, valamint hetente 1 órában motivációs csoportfoglalkozáson vesznek részt, illetve orvosi kontroll alatt állnak (minimum kéthetente orvosi konzultáció lehetősége).

A hatályos jogszabály 27/2004 ESzCsM rendelet előírja, hogy napi teljes étrendet helyettesítő diéta alkalmazása esetén naponta MINIMUM 800 kcal energiát kell biztosítani. Ha kevesebb ételt rendel, akkor ez nem áll fenn. Mondhatja azt is, hogy azért kért kevesebbet, mert már nem teljes étrend helyettesítést végez, csak részlegeset. Ebben az esetben viszont ugyanez a jogszabály kimondja, hogy egy étkezés energiatartalma MINIMUM 200 kcal kell, hogy legyen. Tehát az ételeink több mint fele nem is adható el, mert kevesebbet tartalmaznak 200 kcal-nál. A napi teljes étrend helyettesítés esetén csak a napi minimumot határozzák meg, tehát mindegy, hogy egy adag étel mennyi energiát tartalmaz.

Ennek megfelelően, lenne 2 tipusú számla :

1 ) "OptiWeight program egy hétre", az alábbiakat tartalmazná:
• 35 ételcsomag (napi 5 db hét napra) 800 kcal/nap energiatartalommal ( külön melléklet szerinti)
• heti 1 óra konzultáció csoportban ( max 12 fő), melynek pontos meghatározása: kognitív viselkedéstherápiás csoportfoglalkozás
• orvosi kontroll

2) OptiWeight Program testsúly megtartásra 1 hétre

Amikor a kliensek elérik a célsúlyukat és áttérnek a részleges étrend helyettesítésre (azaz napi 4 zacskós étel mellett 1 hagyományos étkezés, vagy napi 3 zacskós étel és 2 hagyományos étkezés), akkor ténylegesen csak az ételek kerülnek majd leszámlázásra, vagy létre lehetne hozni ilyan számlázási tételt: OptiWeight Program testsúly megtartásara 1 hétre (28 étellel, vagy 21 étellel melléklet alapján)


Röviden a kérdés: megoldható-e, hogy a számlán csak annyi szerepeljen, hogy OptiWeight Program 1 hétre /2 hétre , illetve OptiWeight Program testsúly megtartásra 1 hétre
és az ételeket, külön vennénk ki a raktárból készlet nyilvántartó program segítségével?
Vagy kötelező a kiadott ételeket tételesen kiszámlázni a programban részt vevő személyek részére, és a számlának emellett tartalmaznia kell egy szolgáltatás csomagot is az orvosi felügyelet, konzultáció címen?

Segítségét előre is köszönöm
Üdvözlettel: Ádám Józsefné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-24 04:56:10

Kedves Ádámné,
A számla kötelező adattartalmát az Áfa tv. 169.§-a írja elő. Jóllehet az Áfa tv. megemlíti, hogy törvény a számla adattartalmára egyéb rendelkezéseket is megállapíthat (175.§), de ezek már nem befolyásolják a számla Áfa tv. szerinti alaki hitelességét. Az Ön által említett tevékenységet szabályozó szakmai jogszabályt nem ismerem, adószakértőként csak az Áfa tv. vonatkozásában tudok nyilatkozni. Olvasatom, ha az Önök esetében az "OptiWeight Program 1 hétre", "OptiWeight Program 2 hétre", stb. elnevezésű termékek egy jól beazonosítható szolgáltatáscsomagot takarnak, akkor ez a megnevezés megfelel az Áfa tv. 169.§ f) pontjában előírt "megnevezésnek", annak összetevőit nem kell szerepeltetni a számlán (lehet, de nem kötelező). Fontos, hogy a számlán szereplő szolgáltatáscsomagok tartalmukat tekintve beazonosíthatók, egy esetleges későbbi ellenőrzés számára jól követhetők legyenek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra