Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Személygépkocsi leadása bontásra


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

rani 2020-05-13 19:56:56

T.Szakértő!
A Bt. személygépkocsiját kivonta a forgalomból. Leadta egy bontóba 10 e Ft-ért. Vételi jegyet állítottak ki.
Kérdésem: ezt a vételi jegyet gkocsi értékesítés bevételének könyvelem v. készletre veszem 10 e Ft hulladék áron és mint hulladék értékesítem 10 e Ft-ért. Áfát nem számoltak fel. Áfában hogy adózik, fordítottan bev. áfa, levonandó áfa? Beszerzéskor (2000 év) nem volt áfa elvonás
Válaszát köszönöm szépen!
Anikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-14 07:28:05

Kedves Anikó,
Igen, a vételi jegyen szereplő érték egyéb bevétel lesz. A tárgyi eszközt értékesítés előtt nem kell/nem lehet átminősíteni készletté, kivéve, ha a forgalomból való kivonás tartósan állt fenn. Ha ez utóbbi eset áll fenn, akkor a bevétel nettó árbevétel lesz. Értelmezésem szerint az értékesítésről a Bt-nek számlát kell kiállítania, mely a 87.§ b) vagy c) alapján (a kérdésben nincs elegendő információ) adómentes lesz. Önmagában az, hogy kivonták az autót a forgalomból és a bontóba adják le, nem jelenti azt, hogy az áfa rendszerében hulladékot értékesítenek, attól az még marad 8703 vtsz-ú termék (majd a bontóban válik hulladékká).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra