Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Személygépkocsik bérbeadása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

34770 2023-03-16 23:48:00

Kedves Attila !

Egy cég autó bérbeadással foglalkozik. A bérbeadott gépkocsik a forgalmi engedélyük alapján M1 besorolásuk, tehát személygépkocsik. A gépkocsik között vannak 5, 7, 9 személy szállítására alkalmasak is. A cégautó adót csak a 5 és 7 fő szállításra alkalmas járművek után fizetnek, a 9 személyesek után nem. Ez úgy gondolom, hogy rendben van, hisz a cégautó szempontjából nem mindősül személygépkocsinak a vezetővel együtt több mint 8 fő szállítására alkalmas jármű.
A levonható ÁFA-val kapcsolatban van kérdésem :
Az alapeset, hogy a személyautóval kapcsolatos bármilyen üzemanyagon kívüli termék ( alkatrész ) Áfa-ja az ÁFA tv. 124 § (1.) c. pontja szerint nem levonható. A 124 § (4) bekezdése szerint pedig az üzemeltetéshez kapcsolódó szolgáltatások 50 %-a szintén le nem vonható.
De ! Az Áfa tv. 125 § (2) b és c pontja szerint ha túlnyomórészt bérbeadással hasznosítják, akkor az alkatrészek és a javítás számlák Áfa-i Áfa 100 %-ban levonhatóak. Egy új személygépkocsi vásárlásának az Áfa-ja is levonható, ha azt bérbeadás miatt szerezték be ?
Mit kell érteni túlnyomórészen ? Abban az évben amikor mondjuk az év 365 napjából 90-95 %-ot bérbe adnak, akkor levonhatóak ezek az ÁFA-k ? Már az év elején vélelmezzük a hasznosítás %-t, de ha évvégével mégsem lesz meg a túlnyomórészt való hasznosítás, akkor önellenőrzés szükséges ?
Mindegyik, tehát az 5, 7 és 9 személyes bérbeadott személygépkocsi alkatrész és javítási számlájának Áfa-ja levonható, vagy csak a 9 személyesé, mert az a cégautó szempontjából nem minősül személygépkocsinak.
Ebben kérném szakmai véleményét.
Válaszát előre is nagyon köszönöm : Bné Gyöngyi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-03-17 07:10:52

Kedves Gyöngyi,
Igen, a személyautó beszerzés áfa-ja is levonható, ha legalább 90%-ban adóköteles bérbeadáshoz hasznosítják. Beszerzéskor elegendő a valószínűsítés, aztán ha végül nem így alakul, akkor önellenőrizni szükséges. Mindegyik autóra alkalmazandó a szabály, mivel az áfa-ban mindegyik szgk-nak minősül. Még egy gondolat a 90%-hoz. Ennek teljesülése során a valós szándékot kell figyelembe venni, azaz ha az év teljes terjedelmében (vagy annak legalább 90%-ában) kint áll az udvaron az autóm, hogy tessék bérbe venni, de nem mindig van rá jelentkező és a futott km-ek is ezt támasztják alá, akkor ezt a "holt" időszakot is a 90%-ba kell számításba venni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra