Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Szerződés módosítás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szekeres 2021-01-21 08:51:33

Tisztelt Szakértő!

Az alábbiakban kérném segítségét. Gyógyszertárat működtettek, mint Kft.. Az egyik szakasszisztensemet le szeretném cserélni gyógyszerészre tehát a szakmai hátteret erősíteni.
A szakasszisztens közös munkaviszony megszűnést valószínű nem fogadja el. Arra gondolta, hogy a szakasszisztens munkaviszonyát munkaszerződés módosítás alapján 2 vagy 4 órára csökkentem és ennek alapján a bérezést is arányosan. Az én tudomásom szerint a munkaszerződés módosítás a munkavállalónak is el kell fogadni. De jogában áll nem elfogadni. Ha nem fogadja el én, mint munkaadó (Kft.) felmondással a munkaviszonyát megszüntettem hivatkozva a szakmai háttérerősítésre és a munkaszerződés módosítás elfogadásának visszautasítására. Természetesen a felmondás esetén végkielégítés törvény szerinti kifizetése.
Kérdésem:
1. Helyesen járok-e el?
2. Munkaidőt csökkenthetek akár 2 vagy 4 órára? A csökkentést indokolnom kell? Ha kell elég-e szakmai munkaerősítés, mint indok?
Kérném, ha van még olyan, amire oda kell, hogy figyeljek a felmondás esetén kérem, jelezze.
Válaszát előre is köszönöm.
Sándor

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-23 08:14:09

Kedves Sándor,
Fontos, hogy az Mt. 6.§-ában rögzített magatartási eljárásnak meg kell felelnie, azaz ha az a szándéka, hogy magasabb szakmai képzettségű munkatársra cseréli a meglévő munkavállalóját, akkor ennek megfelelően kell eljárnia és nem munkaidő csökkentéssel "kivéreztetni" a dolgozót (mert ez mellébeszélés lenne, azaz jogszerűtlen). Mondjon fel a dolgozónak, melyben a felmondás okaként a szakmai minőségi cserét jelölje meg. Szabályosan fizesse ki a járandóságokat (felmondási idő, végkielégítés), szerintem így rendben lesz.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra