Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Szivességi telephely használat


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bekeandiiroda 2021-02-20 16:56:13

Kedves Attila!
Egy Kft szivességi használatra adta egyik ingatlanát egy másik Kft-nek aki telephelynek be is jelentette ezt az ingatlant.
( A két Kft tulajdonosai u.azok)
Jól gondol - e , hogy szivességi szerződés alapján az igénybevevő Kft nél T 52 K 96- os könyvelést piaci árral számolva meg kell tennem.A szivességi használatot nyújtónál nincs teendőm. Kérdésem ebben az esetben mi a helyzet az áfával.
Köszönöm válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-02-21 15:49:09

Igen, a számviteli részével egyetértek. Mivel kapcsolt viszonyban áll a két vállalkozás, így a Tao tv. 18.§-a alapján a tulajdonosnál meg kell növelni az adóalapot a szolgáltatás piaci értékével, a használónál meg adóalapot lehet ugyanezzel az összeggel csökkenteni, ha rendelkezik a tulajdonos említett törvényhelyen előírt nyilatkozatával. Az ingyenesség okán csak akkor keletkezik fizetendő áfa, ha az ingatlanhoz bármikor is kapcsolódott áfa levonási jog.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra