Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Szociális szövetkezet tagja


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Gabi369 2020-03-31 10:47:43

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem a következő lenne: Ha van egy szociális szövetkezet, ahol szövetkezeti tagi jogviszonyban működnek személyesen közre a tagok, akkor azt milyen jogcímen kell számfejteni? Tagi jövedelem, vagy egyéb jövedelem? Válaszát előre is köszönöm. Maradok tisztelettel.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-04-01 19:41:14

Mint "szociális szövetkezetben tagi munkavégzés keretében munkát végző tag" (speciális jogviszony), azaz nem lesz biztosított, nem kell utána szocho-t, szakho-t fizetni, nem önálló tevékenység bevételeként szja-t és járulékokból csak a 10%-os nyugdíjjárulékot kell levonni. Eü.szolg.járulékot is kell fizetni utána, de kedvezményesen a Tbj. 39/B.§-a alapján.
papattila

Szakértői hozzászólás

Gabi369 2020-04-02 13:44:20

Tisztelt Papp Attila!
A jövedelem kategóriája érdekelne, hogy milyen jogcímen kapja meg a tag a jövedelmét? Mert nem munkabér, nem tiszteletdíj. ... Stb. Tagi kivét vagy egyéb jövedelmen belül mi lesz a megnevezése a jövedelemnek?
Maradok tisztelettel.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-04-02 19:04:33

Az szja nyelvén szólva nem önálló tevékenység bevétele lesz, hétköznapi megnevezessél pedig tagi munkavégzés díjának hívnám (elég nehéz rá pontos megnevezést találni, mert igazán speciális jövedelem).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra