Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Tagi kölcsön


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

farkastimea 2020-01-25 18:58:09

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi kérdésben szeretném szíves véleményét kérni. Társaságunknak egyik tulajdonosa pár évvel ezelőtt vásárolta üzletrészét a cégben. Ekkor a régi tulajdonos rá engedményezte tagi kölcsönét. Az engedményezési szerződésben nem szerepelt ellenérték. Kérdésem lenne:
1. Amennyiben ez a tulajdonos most eladja üzletrészét és a korábban rá engedményezett tagi kölcsönt tovább engedményezi külön engedményezési szerződésben a leendő új vevőre, ellenérték fejében, keletkezik-e szja fizetési kötelezettsége az SZJA trv. 28. par. (5) bek. szerint, illetve szocho kötelezettsége, ha a könyv szerinti értéket fizeti érte az új vevő?
2. Amennyiben a korábban rá engedményezett tagi kölcsönt a cég mégis ki tudja fizetni a jelenlegi tulajdonosnak az üzletrész értékesítése előtt, felmerül-e a fenti adófizetési kötelezettség, miután a rá ingyenesen engedményezett követelés kiegyenlítésre kerül, ezáltal bevétele/ jövedelme keletkezik?
Segítségét előre is köszönöm!
Tímea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-26 08:42:33

Kedves Tímea,
1. Ha a korábbi engedményezés ellenérték nélküli volt, akkor ajándékozási illetékkötelezettség alá esett, következésképp a mostani névértéken történő eladás esetén nem keletkezik adófizetési kötelezettség.
2. A fentiek alapján nem keletkezik szja köteles jövedelme, mivel ezután már ajándék címén fizetett adót (illetéket).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra