Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Tagi kölcsön engedményezés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

farkastimea 2021-06-14 19:02:58

Kedves Attila!
Adott egy "A" Kft., melynek új tulajdonosa lett ("B" Kft.), megvásárlás útján. "A" Kft-nek a kötelezettségek között volt tagi kölcsöne a régi magánszemély tulajdonosokkal szemben, 400 MFt összegben, mely engedményezésre került "B" Kft. részére. A tagi kölcsön engedményezési szerződésben fix árfolyammal, 360 HUF/EUR árfolyamon rögzítették az eladási árat, 1.111.111 EUR összegben. A fenti tétel könyvelésében szeretném segítségét kérni "A" és "B" Kft. vonatkozásában.
1. "A" Kft-nél, mint kötelezettnél véleményem szerint csak az analitikában kell változtatni a jogosult személyét, vagyis a régi magánszemélyek helyett az új jogosult: "B" Kft., kötelezettség összege változatlanul 400 MFt, nem tudom, jól gondolom-e,
2. "B" Kft-nél, mint engedményesnél T36 - K 38 a könyvelési tétel, vagyis a ténylegesen kifizetett ellenérték lesz a nyilvántartott követelés: 1.111.111 EUR, és véleményem szerint a banki utalás napi árfolyamon forintosítva, hiszen ennyiért vásárolta a követelést.
Viszont így nem áll össze a kép, hiszen "A"-nál a kötelezettségek között egy fix forint összegű kötelezettség áll fenn "B"-vel szemben (400 MFt), "B"-nél pedig egy EUR alapú követelés "A"-val szemben (1.111.111 EUR) a banki utaláskori árfolyamon (350 HUF/EUR) könyvelve: 388.888.850 Ft értékben, mely Ft érték tovább fog változni minden év végén az aktuális dec.31-i árfolyammal forintosítva.
Segítségét kérném Attila, hogy ez így rendben van-e, hiszen az egyik Kft-nél Forintos kötelezettség, a másiknál EUR alapú követelés van nyilvántartva, ugyanarra a tételre.
Köszönettel
Tímea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-16 07:32:24

Kedves Tímea,
Igen, jól gondolja: a hitelező személye változik, a kölcsön összege és devizaneme változatlan marad, "A" Kft változatlanul 400millió HUF összeggel tartozik, immáron "B" Kft-nek. Önmagában az a tény, hogy "B" euróban fizet az engedményezés során a követelésért, nem írja felül a kölcsön szerződés paramétereit, jelesül, hogy a kölcsön HUF-ban jött létre, azaz HUF-ban is kell visszafizetni. "B"-nél a törlesztés során jelentkező különbözetet pénzügyi eredményként kell elszámolni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra