Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Tagi kölcsön sorsa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Schmetterling 2021-11-03 17:26:10

Kedves Attila!

Szeretném a segítségét kérni a következőkben:
Kft szeretne megszabadulni tagi kölcsönétől és a következőkre gondoltunk:
- Tagi kölcsön-követelés apportálása:
Itt, ha jól tudom a jegyzett tőke emelésére van lehetőség. Bevétel ezáltal nem kerül elszámolásra, így nem érinti az eredményt nincs társasági adó vonzata sem. Egyéb adókötelezettség sem a tagot sem a társaságot nem terheli.
Ha a tag eladja az üzletrészét mikor és hogyan keletkezik adófizetési /illetékfizetési kötelezettsége a tagnak, Kft-nek? Kell -e alapítói okiratot módosítani ezzel a módszerrel?

- Pótbefizetés:
Kft saját tőkéje magas(40 m Ft), teljesíthet -e így pótbefizetést tagi kölcsönből? Azzal tisztában vagyok, hogy ehhez módosítani kell az alapítói okiratot, mert ez a tétel nem szerepel benne. Ha a tag eladja az üzletrészét rövid időn belül mi történik, keletkezik -e bárminemű adófizetési/illetékfizetési kötelezettsége neki vagy a Kft-nek?

Várom válaszát!
Köszönettel;

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-11-04 14:21:15

Apportálás: ügyvéd közbenjárása szükséges, mivel módosítani kell az alapító okiratot. Ha a tag értékesíti az üzletrészét, akkor az apportérték adózott forrásból származó befektetésnek minősül. A Kft-nek nem keletkezik semmilyen adófizetési kötelezettsége az üzletrész átruházása során.
Pótbefizetés: a pótbefizetés intézménye kifejezetten a veszteségek következtében előállt saját tőke pótlására szolgál, így ha ez az alapfeltétel hiányzik, akkor szabályosan nem lehet pótbefizetést teljesíteni. Mivel alapító okiratot említett a kérdésében, érdemesnek tartom megemlíteni, hogy egyszemélyes Kft esetében nincs szükség rendelkezni az alapító okiratban a pótbefizetés lehetőségéről, elegendő egy határozat is (2022.01.01-től ez kifejezetten már benne is lesz a Ptk-ban, de ezt jelenleg is így kell értelmezni -3:99/A.§ (7)-). Az előbbiektől függetlenül, mivel egy üzletrész piaci értékét alapvetően a saját tőkéje határozza meg, így a pótbefizetésnek az eladási árban kell "megtérülnie", viszont a jövedelem meghatározásánál nem lesz a bekerülési érték része, azaz nem fogja csökkenteni az eladási árat.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra