Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Támogatás elszámolása családi gazdálkodásban


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

redeii 2019-12-05 10:19:27

7 főből álló családi gazdálkodás (SZJA tv szerint adózó, tételes költségelszámoló, pénztárkönyves) Támogatásának elszámolásával kapcsolatban kérném szíves segítségüket.

2016-os beruházási számlák: egyéb eredménybe nem számító kiadásként
2017-es beruházási számlák: egyéb eredménybe nem számító kiadásként
2018-as beruházási számlák: egyéb eredménybe nem számító kiadásként
2018.02.26: támogatói okirat 50% vissza nem térítendő támogatás (EMVA alapból Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése)
2018.07.24: EMVA előleg (egyéb eredményt nem képző bevételként)
2019.05.23: EMVA előleggel történő elszámolás elfogadása (számlák, teljesítés igazolások, stb…)
2019-es beruházási számlák: egyéb eredménybe nem számító kiadásként
2019.11.26: jogerős használatbevételi engedély egyben a pályázat záró kifizetési igénylés benyújtása (számlák, teljesítés igazolások, stb…)
A NAV honlapján lévő Mezőgazdasági őstermelő magánszemély adózásának alapvető szabályai 2019. információs füzetből:

„Azt a támogatást, amelyet utólag folyósítottak a támogatás célja szerinti felhasználást igazoló számla ellenében vagy a felhasználás teljesülésének igazolása alapján, nem kell bevételként beszámítani akkor, ha a kiadást korábban költségként nem érvényesítette az őstermelő és később sem számolja el azt (értékcsökkenési leírással sem).”
Helyesen járunk-e el abban az esetben, ha a Támogatásként kapott összeget (úgy mint a Támogatási előleget) egyéb eredménybe nem számító bevételként könyveljük (ami lehet hogy 2020-ban lesz), valamint a használatbavételi engedély időpontjával egyidőben az eszközt nyilvántartásba vesszük és a támogatással nem érintett 50%-kot pedig egyösszegű értékcsökkenésként számoljuk el (családi gazdálkodásról lévén szó)?
Mi a helyes eljárás azon beruházáshoz kapcsolódó, de támogatással nem érintett számlákkal, mely az eszköz bekerülési értékébe beleszámít??

Üdvözlettel,

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-10 05:56:37

Mivel a támogatás nem 100%-os, csak 50%-os, így értelmezésem szerint akkor járnak el helyesen, ha az eszközt a teljes bekerülési értéken nyilvántartásba veszik (egy eszközt vagy nyilvántartásba veszek vagy nem, nincs olyan, hogy csak a bekerülési érték egy részén veszem nyilvántartásba), a támogatást adóköteles bevételként számolják el, ezzel egyidejűleg egyező összegű egy összegű écs-t számolnak el, valamint -döntésüktől függően- élnek a maradék bekerülési érték egy összegű écs elszámolásának lehetőségével a használatba vétel időpontjában.
papattila

Szakértői hozzászólás

redeii 2019-12-12 12:03:22

Kedves Attila!
Köszönöm válaszát!
A pályázat ellenőrzésekor csak olyan tárgyi eszköz kartont fogadnak el, mely a pályázattal elszámolt összeget tartalmazza. Azonban vannak olyan számlák, mely ugyan a bekerülési érték részét képzi, de a pályázatban nem került elszámolásra.
Ez miatt technikailag 2 kartont kell vezetnünk az egy eszközről.

Mi van abban az esetben ha a használatbavétel 2019, a támogatást pedig 2020-ban folyósítják, azaz előbb van az egyösszegű écs, mint az adóköteles támogatás?

Nincs lehetőség egyazon adóévben elszámolni a kettőt?

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra