Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Tanácsadás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

JUHÁSZ MELINDA 2021-07-15 14:40:56

Kedves Attila,

"A" cégtől "B" cég veszi át az üzletet. Azt találták ki, hogy egy tanácsadás keretében "A"cég megosztja a "B" céggel az üzletpolitikai "titkokat" hogy a B cég is sikeresen működhessen. Ezt természetesen kiszámlázná. Persze felvenné a tanácsadás tevékenységet, egyébként utána szünetelni fog. (Egyéni vállalkozó egyébként) Lehet-e ilyet csinálni? Ami még bonyolítja a helyzetet, hogy B cég ügyvezetője volt alkalmazott A cégnél ugyanebben az üzletben.
Köszönöm.
Melinda

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-07-18 10:13:58

Kedves Melinda,
Nincs jogszabályi akadálya, hogy egy valós gazdasági eseményt leszámlázzon egyik adóalany egy másik adóalanynak. A kérdésbeli esetben szerintem nem kell hókusz-pókuszolni a "tanácsadással", mert érzésem szerint nem ez történik. Egyszerűen egy vagyoni értékű jogot (üzleti kapcsolat, megrendelés állomány, vevői állomány, ...) kell kiszámlázni. Ehhez még új tevékenységi kört sem kell felvennie az értékesítő cégnek. Az utolsó mondatban felvetett aggálynak szerintem nincs alapja, a számlázás tekintetében érdektelen.
papattila

Szakértői hozzászólás

JUHÁSZ MELINDA 2021-07-22 10:22:54

Kedves Attila,

Ebben az esetben, ha a kiszámlázó katás EV, alanyi adómentes, akkor ez a számla beleszámít az alanyi mentességbe, illetve a KATA jövedelembe?

Köszönöm szépen.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-07-22 15:43:41

Igen, mindkettőbe.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra