Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

TAO önellenőrzés?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Libcsi201 2020-06-25 16:54:22

Tisztelt Szakértő, 2017-es eu beszerzési számlák nem jutottak el a könyvelésre, most kapunk majd másolatot. Kérdésem, hogy szükséges-e társasági adóra önellenőrzést beadni. A számlák értéke nem éri el az 1 M Ft-ot , de meghaladja a mérleg főösszeg 2%-át. Ebben az esetben a középső soron kell szerepeltetni a változást, vagy új mérleget kell beadni? Köszönöm a választ, Eszter

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-06-26 05:22:43

Kedves Eszter,
Ha a számlák pótlólagos könyvelése tao alap módosulással jár, akkor egyetlen esetben mentesülhetnek az önellenőrzés alól. Ha a hiba nem jelentős és az önellenőrzés következtében adóalap csökkenés következne be (Tao tv. 8.§ (8)). A jelentős hiba fogalmát a Szt. 3.§ (3) 3. pontja tartalmazza. Ennek alapján az Önök esetében első ránézésre a hiba nem jelentős. Ugyanakkor fontos, hogy a minősítésnél a hibát, hibahatásokat előjeltől függetlenül, abszolút értékben kell összegezni, azaz attól, hogy a számlák értéke nem éri el az 1 MFt-ot, még nem biztos, hogy nem lesz a hiba jelentős. Pl. ha ezek a számlák nincsenek kifizetve és mondjuk számvitelileg költségként kellett volna elszámolni és mondjuk az áfa nem levonható, akkor a hibahatások=számla érték az eredményben+számla érték a szállítón+fizetendő áfa.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra