Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Táppénz - egyidejűleg fennálló több jogviszony


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

JB Consulting 2022-09-19 14:04:49

Tisztelt Pap Attila!

Az alábbi esetben szeretnénk szíves tájékoztatását kérni:

Eset: adott egy munkavállaló (5113 - eladó), akinek egy cégnél 2019.01.01. óta heti 40 órás munkajogviszonya van. Mivel most az ügyvezető rokonánál, egy másik cégben is nagy szükségük lenne a munkavállaló munkájára, így 2022.09.22-től csökkentenék az eddigi jogviszonyában a heti munkaidejét 20 órára, és emellett 2022.09.22.-től a másik cégben is kötnének vele egy heti 20 órás munkaszerződést. Mivel a két részmunkaidős jogviszonyában (br. 200.000 Ft + br. 200.000 Ft) összességében ugyanaz a br. személyi alapbére, mint amennyit eddig is kapott teljes munkaidősként (Br. 400.000 Ft), ezért elsőkörben azt gondoltuk, hogy a munkavállalónak ebből semmilyen hátránya nem keletkezhet, de aztán elbizonytalanodtunk…

Kérdések:
1. Mivel egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszony esetén nem csak a keresőképtelenséget, de a táppénzre való jogosultságot is külön-külön kell megállapítani mindegyik jogviszonyban, így felmerült bennünk az, hogyha pl.: 2022.10.01.-én lebetegedne, akkor mindkét jogviszonyában jogosult lenne a max 1 évnyi táppénzre, vagy az első jogviszonyában max. 1 évig, az új jogviszonyában pedig csak max. az addig ledolgozott, 9 napra?
2. Illetve érheti-e emiatt bármilyen egyéb hátrány a munkavállalót? Pl.: nyugdíj, vagy egyéb pénzbeli ellátások során, amire esetleg eddig még nem gondoltunk?

Segítő válaszát előre is nagyon szépen köszönjük!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-09-20 07:19:38

1. Igen, ebben az esetben az aggodalom jogos, az új jogviszonyában csak 9 napig lenne jogosult táppénzre. Ha releváns lehet, a babás ellátásoknál is kerülhet hátrányba a dolgozó.
2. Nyugdíjnál nem okoz zavart, hátrányt. Munkajogilag viszont lehetnek meglepetések. Ennek kivédésére méltányos lehet egy olyan megállapodást kötni, miszerint az új munkáltató vállalja, hogy a munkaviszony esetleges megszűnésével/megszüntetésével kapcsolatos kifizetések során úgy jár el, mintha munkáltatói jogutódlás történt volna a két munkáltató közt.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra