Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Tárgyi eszköz eltérés nyilvántartás és főkönyvben


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szenderakne 2021-03-31 15:39:15

Kedves Szakértő!

Szeretném a segítségét kérni az alábbi kérdésben:
2016-ban átvettünk egy egyesületet, amelynél több differencia is volt, abban az évben 3oszlopos mérleget kellett készíteni. Egy tétel azonban azóta is elhúzódott, ami a tárgyi eszközöket érinti, mivel nem leltároztak 2016-ban és anélkül nem önellenőriztük ezt a tételt.
Ami az eltérést okozta az az, hogy nem egyezett a korábbi könyveléstől kapott ,,excel" nyilvántartás és a könyvelés, miután mindent próbáltunk kikeresni bizonylatokkal alátámasztani könyvelésileg. Azóta kértük a leltárt, amit most végeztek el. Azóta vezetett (2016 előtti megtalált tételek is bizonylatilag) nyilvántartásunk szerint mentek végig mindent megtaláltak, olyat, ami nem szerepel nem leltek fel.

Kérdésem az lenne, hogy az egyéb járművek kartonon és a tárgyi eszköz nyilvántartásunkban 782 ezer differenciát, amit 2016. óta húzzunk, hogy lehet javítani? A leltár alapján most lemódosítható a mi nyilvántartásunkhoz? Mivel 1 millió Ft alatti hibahatás idei évi önellenőrzésnek minősülhet? (TAO és egyéb kötelezettsége nem volt az évek alatt az egyesületnek).
Ha összeegyeztetem a főkönyvet a mi új nyilvántartásunkkal a 782 ezer rendbe tétele után 5,5 millió differencia van, ez az amire nem tudjuk, hogy mi lehetett (1 vagy több kocsi, eszköz, stb). Ilyen esetben mi ezzel az összeggel a teendő? Ki lehet/kell vezetni?

Előre is köszönöm a segítségét!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-02 16:03:41

Számomra nem teljesen világos a történet. Átvettek egy könyvelést, amelyben (többek között) a tárgyi eszköz analitika nem egyezett a főkönyvi könyveléssel. Ezt 2016-ban nem javították, mert nem kaptak leltárt. Most végre megszületett a leltár, ennek alapján 782eFt különbözetet mutattak ki. Hogy végül melyiket kell javítani (az analitikát vagy a főkönyvet), az számomra nem derül ki a leírásból. És aztán itt van ez az "5,5milliós eltérés". Akkor most mennyivel nem stimmel a tárgyi eszköz állomány: 782eFt-tal vagy 5,5millióval? Kérem, segítsen, hogy segíthessek!
papattila

Szakértői hozzászólás

szenderakne 2021-04-06 12:59:49

Kedves Attila!
Köszönöm a visszajelzést! Közben számomra is leesett, hogy ,,nem láttam a fától az erdőt".
Amire jutottam, az az, hogy amit most a mi egyedi analitikánk alapján ellenőriztek azt rendben találták, de a főkönyvben a gépjármű soron 5,5 millióval több szerepel vagyis, akkor valahol még kellene lennie fellelt járműnek és anno az előző könyvelő egyedi excel analitikájában sem szerepelt már.
Jelenleg ott tartok, hogy visszajeleztem, hogy ilyen szempontból az nem jó, hogy mindent egyezőnek találtak, mert különbözet van.
Addig amíg erre nem kapok visszajelzést nem tudom mit tudok vele tenni, illetve az egyesület válasza után derül ki, hogy megtalálták vagy mi lett azzal a tárgyi eszközzel/eszközökkel.
Elnézést, hogy még idő előtt kérdeztem, magam se láttam még teljesen át akkor.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra