Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Tárgyi eszköz értékesítés közösségen belül


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szajlim 2022-04-29 11:41:33

Tisztelt Szakértő!
Adóköteles tevékenységéhez gépet vásárolt 2019.12.18.-án a kft, az áfa levonási jogát érvényesítette. A gépet 2022.-ben értékesíteni szeretné közösségen belül közösségi adószámmal rendelkező vevőnek. Az értékesítés a 60 hónapos figyelési időszakon belül történik. A közösségen belüli értékesítéséről áfa mentes számlát állít ki. Ebben az esetben a figyelési időszak lejárta előtti értékesítés miatt lesz a kft-nek visszafizetendő áfája?
Vászát előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-02 04:47:45

Nem lesz, mivel a közösségen belüli értékesítés levonási joggal mentes értékesítésnek minősül (Áfa tv. (Áfa tv. 121.§ b)).
papattila

Szakértői hozzászólás

szajlim 2022-05-02 15:48:23

Tisztelt Szakértő!
Köszönöm a válaszát. Szeretném kérni, hogy az ÖNADÓZÓ 2022. márciusi számában megjelent "Tárgyi eszközzel kapcsolatos áfa-korrekciók" cikk (9.oldal) "Az Áfa törvény 136. § előírja, hogy........
> ha a beszerzéskor levontuk az adót, de értékesítéskor adómentes kitételt hogyan kell értelmezni? A közösségen belüli termék értékesítése is adómentes.

Válaszát előre is köszönöm.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-02 16:49:24

Az "adómentes" jelzőn a valódi adómentes értékesítéseket kell érteni, a közösségi termékértékesítés nem valódi adómentes, valójában olyan adóköteles, amelynek az adóját a beszerző adóalanynak kell elszámolnia. Ezért mondjuk azt, hogy levonási joggal adómentes értékesítés, azaz a levonási jog tekintetében olyan, mintha adóköteles lenne (csak más fizeti meg az adóját).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra