Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Tárgyi eszköz értékhelyesbítése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mkc1995 2021-03-29 14:23:38

Kedves Pap Attila!
Egy Kft. áron alul vett meg egy teherautót. (nettó 512 ezer Ft). Az ügyvezető szerint a reális értéke 1 300 ezer Ft, 5 év múlva pedig 800-900 ezer Ft körüli lesz az értéke. Ebben az esetben, hogy járok el szabályosan? Értékhelyesbítésre gondolom mindenképp szükség van. Könyvvizsgálat szükséges hozzá?

Köszönettel,
H.Z.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-03-29 19:01:03

Kedves H.Z,
Az értékhelyesbítés alkalmazása csak egy lehetőség, nem kötelezettség. Viszont ha az alkalmazása mellett döntenek, akkor könyvvizsgálói (nem származhat a cég esetleges állandó könyvvizsgálójától) igazolásra van szükség.
papattila

Szakértői hozzászólás

azoli 2021-03-30 16:18:40

A számviteli törvény 59. § (2) bekezdése szerint "Az értékhelyesbítések megállapításának, elszámolásának szabályszerűségét a könyvvizsgálónak a kötelező könyvvizsgálat keretében ellenőriznie kell. Amennyiben a könyvvizsgálat a 155. § (3) bekezdése alapján nem kötelező, az értékelés felülvizsgálatával független könyvvizsgálót kell megbízni."
Ebből az következik, hogy csak abban az esetben kell erre a célra könyvvizsgálót megbízni ha egyébként a cég nem kötelezett könyvvizsgálatra.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-03-31 05:51:49

Kedves Zoltán,
Tetszik, hogy figyel rám és ennek írásos nyomát is adja. Köszönöm a pontosítást!
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra