Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Távmunka költségtérítése a veszélyhelyzetben


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

pal_agnes 2020-12-04 12:57:03

Tisztelt Szakértő!
A 487/2020. (XI.11.) Korm. rendelet tartalmazza, hogy veszélyhelyzet ideje alatt igazolás nélkül, költségként elszámolható távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítés címén legfeljebb havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összeg (2020-ban 16.100 Ft), illetve annak távmunkavégzéssel érintett napokkal arányos része adható, feltételezve, hogy a magánszemély távmunkavégzéssel kapcsolatban más költséget nem számol el.
Kérdéseim – Amennyiben a munkavállaló távmunkavégzéssel kapcsolatban más költséget nem számol el:
1). Mikortól adható a költségtérítés? A Korm. rendelet kihirdetését követő naptól vagy a veszélyhelyzet óta, azaz 2020. november 4-étől?
Mivel:
a) A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet alapján a veszélyhelyzet kezdete: 2020. november 4., vagy
b) 487/2020. (XI.11.) Korm. rendelet záró rendelkezése azt írja: „4. § (1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a kihirdetését követő napon lép hatályba.„
2) A költségtérítés arányosítását hogyan kell kiszámolni, hogy megkapjuk az egy napra max. adható adómentes költségtérítés összegét? A 16.100 Ft-ot naptári napokkal kell osztani vagy munkanapokkal, ahhoz, hogy az egy napra max. adható ktg.térítés összegét megkapjuk.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv. P. Anikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-12-05 10:00:25

Kedves Anikó,
1. A veszélyhelyzet fennállásától adható, azaz 11.04.-től. Azaz a rendelet visszamenőleges időre is rendezi a kényszerű gyakorlatot.
2. A rendelet "távmunkavégzéssel érintett napokat" említ, így olvasatomban ez azt jelenti, hogy munkanapokkal kell számolni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra