Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Teljesítési fok


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

dankone 2021-03-22 21:56:58

A szt. 2020.01.01-től bevezette a teljesítési fok fogalmát.
Az új szabályozás alapján el kell számolni a szerződés elszámolási egységére a teljesítési fokkal arányosan jutó árbevételt az időbeli elhatárolásokkal szemben.
Az összemérés elve alapján az ehhez tartozó ráfordításokat is el kell számolni.
Pl.: közvetített szolgáltatásként nyújtott szolgáltatás teljesítési fokát a vevővel és a szállítóval is egyeztetve közösen kell megállapítani? Hogy történik az elszámolás?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-03-23 05:11:28

Az új szabály lényege, hogy a Szt. 3.§ (4)11.pontjának megfelelő ügyletek esetében nem a felmerült költségeket, ráfordításokat kell készletre venni az összemérés elvének teljesülése érdekében, hanem a bevételeket kell előrehozni, a teljesítési foknak megfelelően. A témában az újság 2020.évi 1.számban olvashat hasznos információkat Botka Erika segítségével.
papattila

Szakértői hozzászólás

dankone 2021-03-23 11:18:14

Köszönöm a választ!
Nincsenek felmerült költségek, mivel közvetített szolgáltatásról van szó.
Példával élve: 2020-ban megrendelt tevékenység 2021 január végén lett teljesítve. Dec 31-én 90% a teljesítési fok. A vevő és a szállító is 2021 január végi teljesítéssel számláz. Ha a bevételt el kell határolni a teljesítési fok alapján, akkor bizonyosan a ráfordításnak is 2020-ban kell megjelennie arányosan. A kérdésem erre irányult.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-03-23 19:04:56

Ebben az esetben nincs teendő, nem alkalmazandók sem az új projektelszámolási szabályok, sem a korábbiak, az összemérés számviteli alapelve nem sérül (2020-ban nincs se költség/ráfordítás, se bevétel).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra