Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Tevékenység folytatása/egyszerűsített végelszámolás lezárása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szorgere 2020-01-30 14:33:10

Tisztelt Szakértő!
Az egyszerűsített végelszámolás kézikönyvében (még 2019-ben rendeltem Önöktől) nem szerepel útmutatás arra vonatkozóan, mi történik akkor, ha egy cég az egyszerűsített végelszámolás időszaka alatt a cég továbbműködéséről dönt.

Ügyfelem 2020.01.01-jén kezdte meg az egyszerűsített végelszámolást. 2019-ben még EVA alany volt, adónem változásról nem adtunk be bejelentőt, tudtuk, hogy így is, úgy is TAO alany lesz a végelszámolás alatt. ÁFA döntést 01.15-ig jeleztük, ÁFA alany a társaság.

01.31-ig kellene tevékenységet záró beszámolót és záró bevallásokat beadnom, ezt eddig nem tettem meg, még pár bizonylat hiányzott a decemberi anyagból.

Most jelezném a NAV-nak T201T-n, hogy a cég tovább folytatja működését. Logikusan 01.31-ével (bár az A06 lap 21.rovata nem igazán egyértelmű..). A cél az, hogy legyen egy kerek hónap, ha esetleg külön bevallásokat is kellene majd beadni. 01.31-ét írjak oda v. 02.01-jét?

A konkrét kérdésim:
- Be kell-e adnom 01.31-ig a végelszámolás miatti záró bevallásokat/beszámolót, vagy a továbbfolytatás azt jelenti, hogy megy minden úgy, mintha mi sem történt volna (és csak az adónem váltás miatti különleges eljárásokra figyeljek),
- ha le kell zárnom a végelszámolás előtti időszakot, akkor a 01.01-01.31. időszak is egy külön, bevallásokkal érintett időszak lesz-e, vagy a teljes 2020-as év egy adóévnek számít majd? Kell esetleg 01.31-re is záró bevallásokat (esetleg beszámolót) készítenem?

Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!!!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-02 17:27:47

- Igen, mindenképp be kell adniuk a tevékenységet lezáró beszámolót, mivel a végelszámolás megindítása megtörtént.
- Igen, az is külön üzleti év lesz (Szt.11.§ (10) és (12)).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra