Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Titoktartás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

KABAB 2021-09-17 16:25:18

Munkáltató utólag szeretne egy titoktartási megállapodást aláíratni pénzügyi dolgozókkal, amelyben büntetést ró ki , amennyiben bizalmas információkat juttatna ki( pl. fizetés) a cégtől. . 3 hónap bruttó fizetés + a károk megtérítése.
Jogszerű -e ez, és mi történik, ha nem írja alá a munkavállaló?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-09-19 08:23:18

A megállapodás egy kétoldalú jognyilatkozat, azaz bármelyik fél jogszerűen megtagadhatja annak aláírását, ha az ellenére van (Mt.14.§). Következésképp nem lehet semmilyen jogszerű következménye, ha a dolgozó megtagadja a számára előnytelen megállapodás aláírását. Érdemes azonban azt is megemlíteni, hogy a törvény 8.§-a általános érvénnyel fogalmazza meg a dolgozó titoktartási kötelezettségét. Ha pedig ezt megsérti, akkor a XIV.fejezetben foglalt szabályok szerint terheli a kártérítési felelősség.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra