Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Többes jogviszony


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

24809384202 2020-06-15 12:01:00

Kedves Papp Attila! Az alábbiakben szeretném a segítségét kérni:
Katás egyéni vállalkozás mellett (a Kata összege megfizetésre került) a vállalkozó létrehozott egy egyszemélyes Kft-t amelyben az ügyvezetést megbízási tevékenység keretei között végezte, a cég tevékenységet a megalakulástól 2019. szeptemberétől 2020. január 17-ig nem folytatott mivel nem volt működési engedélye és a telephely ahol dolgozott volna még nem készült el, bevétele kiadása nem volt. 2020. január 16-án a katás vállalkozás szüneteltetésre került és elkezdődött a munkavégzés a Katás vállalkozásban. A kérdés a következő: helyesen jártunk-e el ha mint társas vállalkozó 2020. január 15-ig nem fizetett a kft-ben járulékot mivel nem volt személyes közreműködés és a Katás vállalkozásában biztosított volt? 2020. január 16-tól március 31-ig sem fizetett az ügyvezető járulékot csupán az eü.szolgáltatási járulékot fizette meg. Helyesen jártunk el?
Köszönettel: Katalin

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-06-15 15:46:57

Kedves Katalin,
Szerintem egy pici elírás történt az esetleírásban, vélhetően január 16.-án a katás ev szüneteltetése mellett az egyszemélyes Kft-ben kezdődött meg a munkavégzés. Szóval 2019 szeptemberében, a Kft megalapításának napján az ügyvezető tag társas vállalkozóként biztosítottá vált (függetlenül attól, hogy volt-e személyes közreműködése vagy sem, és ezért kapott-e javadalmazást vagy sem), a minimálbér kötelező járulékaival. Ettől a naptól már nem minősült főállású katás vállalkozónak, azaz 2019 októberétől már csak 25eFt tételes adót kell(ett volna) fizetnie. Eü.szolg.járulékot nem kell fizetnie egyik időszakban sem, mivel 2019 szeptemberétől a Kft-ben fennálló társas vállalkozói jogviszonya alapján biztosított, előtte meg katás ev-ként.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra