Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Többes jogviszony-társas vállalkozók


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

DIAMOND08 2020-06-24 14:31:51

Tisztelt Szakértő!

2020. július 01-től életbelépő változásokról szeretnék pontosítást kérni a társas vállalkozók és a többes jogviszonyban álló társas vállalkozók esetében.
1. A társas vállalkozó lenyilatkozza, hogy a több cég közül, ahol vezető tisztségviselő, melyikben lesz a fő állása, itt megfizeti minimum a garantált bérminimum (vagy ha ettől többet szeretne, akkor az után) után a járulékokat (szochot és szakképzésit a 112,5 % után), ez így helyes? Itt 34 (társas vállalkozó - társas vállalkozás mellett) foglalkoztatási kódon?
2. A többi cégben, ahol szintén vezető tisztségviselő, de nem a fő foglalkozásához köthetők, ott minimum a minimálbér vagy garantált bérminimum 30 %-a után fizeti meg a járulékokat vagy mi lesz a járulék alapja? Társas vállalkozóként vagy munkaviszonyosként lesz a többi társaság vezető tisztségviselője? Vagy ezt az új szabályt hogyan kell értelmeznünk a többes jogviszonyos társas vállalkozók esetében? Milyen foglalkoztatási kódon kell a 08-as bevallást beadni?
3. Nyugdíjas társas vállalkozó, vezető tisztségviselő, tbj szerint nem biztosított, de tevékenyen részt vesz az ügyvezetésben. Ebben az esetben részére mi után kell a járulékokat megfizetnie? 53-as (kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó) foglalkoztatási kódon jelentjük a 08-ason?
Köszönöm válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-06-25 05:49:56

1. Igen, ez így helyes.
2. Júliustól is szabadon döntheti el, hogy az ügyvezetést megbízási jogviszonyban végzi társas vállalkozóként, vagy munkaviszonyban teszi ugyanezt. Az új, 30%-os szabály csak a részmunkaidős munkaviszonyra vonatkozik, amely esetében a munkabére nem éri el a minimálbér 30%-át.
3. A nyugdíjas júliustól semmilyen jogviszonyában nem lesz biztosított, azaz nem fog járulékokat fizetni.
papattila

Szakértői hozzászólás

DIAMOND08 2020-06-25 17:14:53

Tisztelt Szakértő!

Köszönöm gyors válaszát.
A 2. pontban foglaltak esetében jól értem, hogy ha "A" cégben megfizeteti járulékokat, de a "B" és "C" cégben nem vesz részt személyesen, de vezető tisztségviselő, akkor a B és C cégben is társas vállalkozónak jelentjük be, ahol nem dolgozik és nem is részesül díjazásban? Egymás mellett futhat 2-3 társas vállalkozói (1451) jogviszonya?
Előre is köszönöm válaszát!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra