Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Tőkeleszállítással keletkezett nyereség adózás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

katica 2020-06-12 10:41:36

Tőkeleszállítással kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. A tulajdonos társaságok a tulajdonolt társaságnál tőkeleszállítást határoztak el, amit a cégbíróság 2019-ben bejegyzett. A tőkeleszállítás mértéke 50 %. A tulajdonolt társaság ill.tulajdonos társaságok kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok. A tulajdonolt társaság 1991-ben alakult, azóta a társaságnál szervezeti átalakulás nem történt. A tőkekivonás eredménye a tulajdonosi cégeknél, a társasági adó szempontjából hogyan adózik: Példaként levezetve abban az esetben ha tulajdonos cégnél a részvények nyilvántartási adatai: 1.A tulajdonos társaságnál a részvények értéke 8 e ft,(100 %),tőkecsökkentés után 4 e ft (50 %). 2. A tulajdonos társaságnál a részvények nyilvántartási (bekerülési) értéke 3 e ft (100 %) tőkecsökkentés után 4 e ft (50 %) 3. A részvényre jutó tőkekivonás értéke 7 e ft. Ez az összeg a tulajdonolt társaság tőkekivonásra jut jegyzett tőke + tőketartalék+ eredménytartalék arányos részéből tevődik össze. Szeretnénk megkérdezni, hogy a társasági adó bevalásban a Tao.tv.7 § (1) bekezdés gy) pontja alkalmazható-e az adóalapot csökkentő tételként, és milyen értéket kell a fenti adatok alapján figyelembe venni, illetve van-e adóalap növelő tétel? A tőkekivonásként meghatározott összeg a tulajdonosi cégeknek nem teljes mértékben került kifizetésre 2019-ben, csak egy része. A kifizetés több éven keresztül fog megtörténni. Emiatt kell-e elszámolni bevétel elhatárolást, ill. ez az adózás szempontjából változtat-e valamit?? Varga Ferencné Otio-Pasco KFT abakont@gmail.com köszönettel!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-06-15 05:14:30

Kedves Varga Ferencné,
A tőkekivonást a cégbírósági bejegyzés napjával kell könyvelni. Az ebből származó pénzügyi eredményt szintén ezzel a nappal kell elszámolni a tulajdonosnál, függetlenül attól, hogy a tényleges pénzügyi rendezés mikor történik. A tőkekivonással járó pozitív eredmény (kivont tőke-a rá jutó nyilvántartási érték) a Tao tv. 7.§ (1)gy)1.) alapján adóalap csökkentő tétel.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra