Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

19980531 2020-08-03 18:29:54

Kedves Attila,
1.Nem látom tisztán, egy alanyi adómentes vendéglátós, hogy képezi a turizmusfejlesztési hozzájárulás alapját? Lényegében az étkezőhelyi vendéglátás keretében 5% áfa kulcs mellett nyújtható szolgáltatásokra, vagyis az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell fókuszálni.De mint alanyi adómentes, külön elkülönítéseket kell hogy vezessen?
2. A felszolgálási díj az Áfa tv. 65. §-a alapján az éttermi, vendéglátási szolgáltatás adóalapjába tartozik. Ebben az esetben felmerülhet a kérdés, hogy milyen áfa-kulccsal kerül kiszámlázásra. Az éttermi, vendéglátási szolgáltatást nyújtó adóalanynak a felszolgálási díj összegét az általa teljesített ügylet keretében nyújtott, eltérő adómérték alá tartozó szolgáltatások között – azok ellenértéke alapján – arányosan meg kell osztania. Itt a megosztott felszolgálási díj egy része( 5 %-os része) után kell fejlesztési hozzájárulást fizetni: Vagy rosszul értem?
Köszönöm segítségét, Gabi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-08-04 05:50:14

Kedves Gabi,
1. Ez a vállalkozó felelőssége, az Art.szerint a nyilvántartásait úgy kell vezetnie, hogy abból az adókötelezettsége megállapítható, ellenőrizhető legyen.
2. Jól érti, a felszolgálási díj arányosan megosztandó.
papattila

Szakértői hozzászólás

19980531 2020-08-04 12:01:49

Köszönöm, Gabi

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra