Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Ügyvezetés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csizmadia-z 2019-09-30 21:17:51

Kedves Attila!
Jelenleg főállású őstermelő ügyfelem (csak őstermelésben ügyfelem) férje 3 hete meghalt. Feleség ügyvezető a kftben, (társasági szerződés szerint ő is jogosult ügyvezetésre, eddig nem tudtam) melyben a férj töltötte be társas vállalkozóként az ügyvezetői státuszt is. Még egy tulajdonos van a volt férjen kívül. Kérdezni szeretném, a kft megszűnéséről ki, mikor rendelkezhet? Örökösök hagyatéki eljárás után, másik taggal közösen? Minimális bérbeadási tevékenységet folytatnak. Kérdezném, feleség jogállását hogyan érinti ez a helyzet, illetve milyen lehetősége van, hogy ne kelljen főállású társas vállalkozónak lennie? Megoldás lehet, társasági szerződést módosítva, részmunkaidőben munkaviszonyban ellátni az ügyvezetést?
Várom válaszát, melyet nagyon szépen köszönök:
Márti

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-01 18:50:44

Kedves Márti,
Mivel az ügyvezető tagságára való tekintettel a feleség már eddig is társas vállalkozónak minősült, így 1. a Kft-ben ezt a jogviszonyt be kellett volna jelenteni + a havi járulékbevallásokban minimum egy nullás M-es lapot be kell volna küldeni, 2. nem lehetett volna őstermelőként biztosított. Ahhoz, hogy ez az állapot megszűnjön, le kellene mondania az ügyvezetésről. Az új ügyvezető megválasztásához viszont szükséges az örökösök bevonása is, hiszen az elhalt férj üzletrésze is a hagyaték része. Egyébiránt nincs jogszabályi akadálya az ügyvezetés részmunkaidős munkaviszonyban történő ellátásának. Ugyanakkor ha a társasági szerződés kifejezetten tartalmazza az ügyvezetés megbízási jogviszonyban történő ellátását (bár erre már nincs törvényi kötelezés), akkor ehhez módosítani szükséges a társasági szerződést. Megjegyzendő, hogy bármilyen kis mértékű részmunkaidős munkaviszony is kizárja az őstermelői biztosítás létrejöttét.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra