Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Ügyvezető jogviszonya


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

tati 2021-01-12 11:11:15

Kedves Szakértő,
kérném segítségét:
Egy kft képviseletére és ügyvezetésére tag jogosult. A társasági szerződésben munkaviszony került megjelölésre.
Jelenleg az illető heti 36 h-t meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik.
A társasági szerződés "ellenére" lehető az illető társas vállalkozó heti 36 h-t meghaladó munkaviszony mellett? Szükséges hozzá taggyűlés, vagy netán társasági szerződés módosítása is szükséges?
Ehhez kapcsolódó kérdésem:
Kötelező a társasági szerződésben megjelölni, hogy az ügyvezetés milyen viszonyban (megbízási / munkaviszony) látja el? Maradhat aláhúzás nélkül és taggyűlési határozattal meghatározni, módosítani?
Tisztelettel és köszönettel:
Varga Katalin

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-13 04:20:08

Kedves Katalin,
Jóllehet nem kötelező eleme a társasági szerződésnek az ügyvezetés jogviszonya, de ha ennek ellenére szerepel a TSZ-ben, akkor annak a valóságban is abban a jogviszonyban kell történnie. Azaz ha változtatni szeretnének, akkor elméletileg a TSZ-t ius módosítani szükséges.
papattila

Szakértői hozzászólás

tati 2021-01-13 08:43:57

Kedves Pap Attila,
köszönöm gyors válaszát!
Jelen helyzetben - TSZ szerint tag, ügyvezetésre munkaviszonyban jogosult - munkaszerződést kell kötni vele, a biztosítási jogviszony kódja : 1101 lesz, a munkaköre osztott lesz ügyvezetés és a személyes közreműködése a kft-ben? Így nem minősül társas vállalkozónak?!
Mivel jelenleg heti 36 h-t meghaladó munkaviszonya van, ahhoz kell igazítani új munkaszerződés óráit, ügyelve a minimum járulékalapra?
Köszönöm válaszát!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-14 06:16:08

Ha munkaviszonyban látja el az ügyvezetői és egyéb feladatait, akkor nem lesz társas vállalkozó. A máshol a 36 órát elérő munkaviszonya nincs közvetlen hatással a céges munkaviszonyára, azaz lehet teljes és részmunkaidős is, ha a két jogviszony nem zavarja egymást.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra