Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Ügyvezető jogviszonya és kivétje


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gpinter 2020-02-10 21:50:20

Tisztelt Attila! Az ügyvezető a Bt-ben jelenleg a garantált bérminimumot veszi ki és fizeti meg az ehhez tartozó járulékokat. Kérdése az, hogy időnként kivehet-e többet, mint amit eddig. Válaszom az volt, hogy ha elbírja a cég a többlet kivétet megteheti, hogy minden hónapban annyit vesz ki amennyit akar, csak a garantált minimálbéren alul nem. Nem munkaviszonyban látja el a tevékenységet, mivel 2009-ben felszámolásból hozta ki a cégét, a cég eredeti ügyvéddel készült alapító okiratát még a mai napig sem találja és nem adta oda. Úgy vehetem-e, hogy megbízási jogviszonnyal készült az ügyvédi szerződés vagy kérjek tőle egy hiteles másolatot? Köszönettel Gabi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-11 16:21:16

Kedves Gabi,
Jóllehet nem kötelező eleme a társasági szerződésnek a tagok jogviszonya, de ha benne van, akkor ahhoz igazodnia illik a valóságnak is. Ha társas vállalkozóként tevékenykedik (ügyvezet) a cégben, akkor a javadalmazását elméletileg a taggyűlés határozza meg. Ha a taggyűlés megadja a felhatalmazást, hogy szabadon döntse el, mikor mennyit vesz ki személyes közreműködői díjként a cégből, akkor szabályosnak tekinthető, ha ez az összeg egyik hónapról a másikra változik. Azzal viszont egyetértek, hogy a járulékokat, a szochot és a szakho-t a minimálbér után mindenképp meg kell fizetnie.
papattila

Szakértői hozzászólás

gpinter 2020-02-11 19:36:40

Köszönöm szépen

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra