Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Ügyvezető külön megbízási díja , jogdíja


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Libcsi201 2021-09-20 08:19:36

Tisztelt Szerkesztőség! Tulajdonos, ügyvezető tag főállású munkaviszonyban áll egy másik szervezetnél. Tagi jogviszonyára tekintettel járulékot az ügyvezetése alatt működő cégben nem fizet. Ír viszont egy könyvet, amit az a cég ad ki, ahol ügyvezető is. Kérdésem, hogy a könyv írása és a szerzői felhasználói jog kifizethető-e "hagyományos" megbízási szerződéssel (10% költséghányad alkalmazásával) A személyes munkavégzésre tekintettel az összeg 20%-át , 80-%-át pedig a jogok átadása ellenértékeként szeretnék kifizetni. A szerződés aláírója a másik tulajdonos lehetne, aki nem ügyvezető és nincs is aláírási (cégjegyzési) joga....

Ha ebben a formában nem jogszerű kifizetni , akkor milyen megoldást javasol? Csak jogdíj, esetleg tagi jövedelem (20%) és jogdíj 80%? Nem nyugdíjas. Köszönöm,

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-09-20 14:56:07

Felhasználási szerződés alapján indokolt a kifizetést elvégezni. Az ellenértékben a személyes munkavégzési díj és a jog arányát szabadon határozhatják meg, az észszerűség keretein belül. Ennek véleményem szerint a kérdésben felvetett 20/80 megosztási arány megfelel. A 10%-os költségátalány az önálló tevékenység bevételeként adózó részre alkalmazható, mindkét részt jövedelmét terheli 15% szja, 15,5% szocho és 1,5% szakho. Ha a munkadíj rész eléri a minimálbér 30%-át, akkor abból 18,5% tb járulékot is le kell vonni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra