Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Ügyvezető útnyilvántartás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

JUHÁSZ MELINDA 2022-01-11 10:46:06

Kedves Attila,

Ha az ügyvezetőnek szeretnék kifizetni a munkába járás költségét, azt mi alapján lehet? Ide is az útnyilvántartás kell, a NAV üzemanyagár szerint? Van-e különbség, hogyha munkavállalóként végzi az ügyvezetést vagy megbízásban? Egyébként többségi tulajdonos.
Köszönöm szépen.
Melinda

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-01-11 19:06:14

Kedves Melinda,
Adómentes munkába járási költségtérítés kizárólag munkavállalónak adható, a 39/2010.Korm.rendelet alapján (azaz a megbízási jogviszonyban álló ügyvezetőnek nem). Nem útnyilvántartás, hanem egyéb nyilvántartás vezetése szükséges (praktikusan egy excel tábla, amely tartalmazza a munkában töltött napokat és a tartózkodási hely/lakóhely távolságát).
papattila

Szakértői hozzászólás

JUHÁSZ MELINDA 2022-01-11 20:17:57

Kedves Attila,

Közben kiderült, hogy az ügyvezető a cég többségi tulajdonosa, és megbízással látja el az ügyvezetést. Ebben az esetben hogyan adózik az, hogyha a munkába járását szeretnék neki kifizetni?
Köszönöm

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-01-13 19:14:47

Költségtérítést adhatnak neki, mellyel szemben akár 100%-os költségnyilatkozatot is tehet. Ennek azonban meg kell jelennie mind a kifizetői adatszolgáltatásban (xx08), mind a magánszemély 53-as bevallásában (függetlenül attól, hogy akár nulla a jövedelemtartalma).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra