Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Új társasház építés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szekeres 2019-11-07 15:26:16

Tisztelt Cím,

a következőben kérném a segítségét.
Építő ipari vállalkozás új társasházat épít. A vevőkkel megállapodás alapján részszámlák kerültek kiállításra az elvégzett munkákról.
A társasház 2019-ben még nem lesz átadva, hanem csak a 2020-as évben.
2019-ben az anyag beszerzési számlák a 2-es készlet számlára vannak könyvelve, a vevők felé kiállított részszámlák pedig a bevételi oldalra. Kérdésem, hogy a bevétellel szemben, a 2-es számláosztályból átkönyvelhetek-e az 5-ös költség számlaosztályba, függetlenül attól, hogy az átadás 2020-ban fog megtörténni?

köszönöm válaszát,

Szekeres Sándor

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-10 12:48:11

Kedves Sándor,
Ha a vevőivel részszámlázásban állapodtak meg és a szerződésszerű teljesítés (átadás-átvétel) 2019-ben megtörtént, akkor az a 2019-es év nettó árbevételeként könyvelendő, ezt jól gondolja. Ugyanakkor a saját kivitelezésben készített készlet helyes elszámolása úgy történik, hogy a kivitelezés során felmerült költségeket a megfelelő költségnemen kell kimutatni (jellemzően 51,52,53,54,56), majd legkésőbb 2019. végén (illetve ha van részteljesítmény, akkor legkésőbb annak kiszámlázását megelőzően) a saját teljesítményt készletre kell venni befejezetlen termelésként (T2-K581). Ugyanakkor ha év közben van teljesített munka részteljesítéskénti kiszámlázása, akkor az összemérés elve alapján a hozzá tartozó készletértéket is ki kell vezetni (T581-K2).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra