Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Unión kívüli munkavégzés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mindgaap 2019-11-04 15:19:04

Tisztelt Szakértő,

A következőkben kérném a segítségét. Adott egy magyar magánszemély, aki egyben magyar cégben is alkalmazott, illetve egy másikban társas vállalkozó. Kapott egy lehetőséget, mely szerint Szerbiában dolgozhatna fél évig, viszont nem magyar cég küldené ki, hanem egy szerb cég foglalkoztatná.

1. Ebben az esetben a jövedelmét a kinti cég számfejtené és az adókat, járulékokat ők vallanák be a szerb szabályok szerint?
2. Ezután fennállna bármilyen SZJA vagy járulékfizetési vagy bevallási kötelezettség Magyarországon is?
3. Szüksége lenne A1-es igazolásra?
4. A magyar cégben társas vállalkozóként keletkezne bármilyen minimum járulékfizetési kötelezettsége, ha esetleg megszűnik a magyar munkaviszonya? Vagy ezt ki tudja váltani a szerb bejelentés is?
5. Van-e bármilyen egyéb kötelezettség, tudnivaló, amiről nem esett szó?

Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-04 18:19:41

1. A jövedelem Szerbiában lenne adóköteles a kettős adóztatást elkerülő egyezmény 15.cikke alapján. Ugyanakkor a biztosítása marad a lakóhely okán (amely vélhetően Mo-on marad) Mo-on.
2. Mo-on az szja bevallásban a kinti jövedelmét csak tájékoztató adatként kell közölnie. Ugyanakkor a kinti jövedelme után a járulékokat a Tbj.56/A.§-a alapján itthon kell bevallania és megfizetnie.
3. Igen, Mo-ról kell vinnie a kinti járulékmentességhez igazolást.
4. Mivel a biztosítása marad Mo-on, a 36 órát elérő szerb munkaviszonya (mely után itthon fizet járulékot) felülírja a társas vállalkozós járulékminimum szabályt.
5. Vélhetően igen, de ezekkel a bosszantó apróságokkal majd az ügyintézés során fog szembesülni, nehéz lenne őket előre felsorolni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra